Şu An Okunan
Moulin Rouge Broadway’de

Moulin Rouge Broadway’de

Baz Luhrmann’ın baş döndürücü müzikali Kırmızı Değirmen (Moulin Rouge!) 18 yıl sonra sahne versiyonuyla etkilemeye devam ediyor.

Oyun yazarlarının kapalı gişede sükse yapan filmleri sahneye uyarlaması 1960’larda Lili gibi müzikallerle başlayarak Kinky Boots, Mary Poppins ve Sunset Boulevard gibi örneklerle devam etti. Bu defa da 1890’ların rengârenk Paris gecelerinde geçen, bir şair ile ünlü bir kortezanın tutkulu ve trajik aşkını konu alan Baz Luhrmann klasiği Kırmızı Değirmen (2001) Broadway sahnesinde. İlk kez 25 Temmuz’da sahnelenen müzikalde Aaron Tveit, Ewan McGregor’un canlandırdığı Christian karakterine, Tony ödüllü Karen Olivo ise Nicole Kidman’ın efsaneleştirdiği Satine’e teatral bir yorum getiriyor.

Kırmızı Değirmen 2001’de vizyona girdiğinde, Alan Parker’ın 1997 yapımı Evita’sından sonra o güne dek gişede en başarılı hafta sonu açılışını yapan müzikal film olmuştu. O dönemde “sinematik müzikalin geri dönüşü” olarak tanımlanan film, McGregor ve Kidman’ın muhteşem oyunculuklarıyla, avant-garde set tasarımı ve kostümleriyle, baş döndüren aşk hikâyesiyle IMDB verilerine göre 86 ödül ve 130 adaylığa hak kazandı. Bunların içinde iki Oscar ve üç Altın Küre de bulunuyor.

Broadway müzikalinin ekibine danışmanlık yapan Luhrmann’ın galadan sonra dile getirdiği düşüncüler olumlu yönde: “Kendimi hep genç kalmış bir çocuğun babası gibi hissediyorum. Şimdi o büyüdü ve yeni bir ilişkisi oldu; sahnede serpilip bu yer ve bu zaman için yorumlandı.” Müzikalin yönetmeni Alex Timbers’ın Bloody Bloody Andrew Jackson ve Here Lies Love gibi önceki şovlarından hayranı olan Luhrmann, Timbers’ı tebrik ederken şu sözleri söyledi: “Estetik ve hikâye anlatma biçimimizde bir akrabalık var. Onunla tanıştığım an dedim ki: Aradığım kişi bu. Eğer beni yaşlı baba sayarsak, o benim oğlum değilse de kesinlike yeğenim.”

Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007) ve Göklerin Hakimi (The Aviator, 2004) filmlerinin senaristi John Logan’ın kaleme aldığı müzikalde, 18 yıldır eskimeyen film müziklerine güncel pop melodileri eşlik ediyor. Müzikal, ‘Lady Marmalade’ ve ‘Your Song’ gibi filmde yer almış klasiklerin yanına Katy Perry’nin ‘Firework’, Lady Gaga’nın ‘Bad Romance’, Beyoncé’nin ‘Single Ladies’ ve Sia’nın ‘Chandelier’ parçalarını ekleyerek Kırmızı Değirmen’i güncelleştiriyor.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.