Şu An Okunan
Protestoların Yeni Simgesi Joker

Protestoların Yeni Simgesi Joker

2019 yılının en çok konuşulan ve gişede rekorlar kırmaya devam eden filmi Joker, dünyanın dört bir yanında devam eden hükümet karşıtı protestoların simgesi olmaya başladı.

Son dönemde Lübnan’da Whatsapp aramalarına vergi uygulanmasının ardından halk büyük bir ayaklanma başlatmıştı. Lübnan’ın yanı sıra Şili, Hong Kong, Irak, Bolivya gibi dünyanın diğer ülkelerinde de hükümet karşıtı protestolar devam ediyor.

Protestolar devam ederken vizyona giren Joker, pek çok tartışmaya sebep olmuştu. Şiddeti özendirdiği iddiasıyla bazı ülkelerde Joker makyajı ile filme girmek yasaklandı, olası silahlı saldırılarına karşı önlemler alındı. Filmde Joaquin Phoenix tarafından canlandırılan ve Gotham şehrindeki protestoların simgesi hâline gelen Joker, bu sefer dünyanın dört bir yanındaki protestoların simgesi oldu. Lübnan’daki gösterilerde Joker makyajıyla boy gösteren insanların yanı sıra filmden replikler yazılamalarda ve duvar resimlerinde karşımıza çıkmaya başladı. Aynı şekilde Şili ve Hong Kong’da pek çok insan, Joker makyajıyla protestolara katılmaya başladı. “Yüzümüzü onun [Joker] gibi boyamamızın sebebi kendimizi ona benzetmemiz. Çünkü yüzünü boyamadan önce acınası bir hayat yaşıyordu. Kimse onu umursamadı, kimse onu dinlemedi. O üzgündü, öfkeliydi ve bütün bunlar onu bir deliliğe sürükledi. Lübnan’da olanlar da bu.” diyor Lübnan’daki protestolara Joker makyajıya katılan biri. Filmde de Gotham halkı tarafından kullanılan Joker maskeleri, aynı zamanda gösterilerde anonimliği de destekliyor.

2000’lerde protestolarda en yaygın kullanılan objelerden biri olan Guy Fawkes maskesi de 2006 yapımı V for Vendetta (2006) filminin ardından ortaya çıkmıştı. Son dönemlerde popüler olan İspanyol dizisi La Casa de Papel ’de (2017-) kullanılan maske de bazı gösterilerde kullanılmaya başlandı. Şimdilerde ise dünyanın dört bir yanında görülen ayaklanmalarda insanlar kendilerini Joker’in filmde başlattığı büyük dalgayla özdeşleştiriyor.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.