Şu An Okunan
Sinefillerin 2019 Tercihleri

Sinefillerin 2019 Tercihleri

Yaklaşık yüz yirmi gazeteci, film akademisyeni ve tarihçisi ile çeşitli film festivalleri ve etkinliklerinde görevli profesyonellerden oluşan Uluslararası Sinefil Birliği’nin (ICS) her yıl düzenlediği Uluslararası Sinefil Birliği Ödülleri dün sahiplerini buldu.

2003’ten bu yana hem ABD hem de dünya sinemasının en iyilerini onurlandıran Sinefil Birliği, bu yıl getirdiği yeni bir uygulamayla tüm adayları ve kazananları aynı anda açıkladığı bir liste yayınladı. Öte yandan bu sene En İyi Film kategorisinde dünyanın çeşitli yerlerinden yirmi beş film seçilerek “yabancı film”, “vizyona girmeyen film” gibi ayrımlar kaldırıldı ve En İyi Ses Tasarımı ile En İyi İlk Uzun Metraj Film adı altında iki yeni kategori eklendiği duyuruldu. Bu yıl ICS Ödülleri için Türkiye’den oy kullanan isimler arasında sinema yazarları Ali Deniz Şensöz, Ali Ercivan, Kemal Yılmaz, Kaan Karsan ve Eren Odabaşı yer aldı.

Pedro Almodóvar’ın otobiyografik eseri Acı ve Zafer (Dolor y Gloria, 2019), En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini toplayarak Sinefil Birliği’nin bu yıl öne çıkardığı başlıca film oldu. En İyi Yönetmen ödülü ise Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la Jeune Fille en Feu, 2019) filmindeki yalın fakat tutkulu ve romantik diliyle Céline Sciamma’ya layık görüldü. Bong Joon Ho’nun Oscar yolundaki iddialı filmi Parazit de (Gisaengchung, 2019) En İyi Orjinal Senaryo, En İyi Oyuncu Kadrosu ve En İyi Yapım Tasarımı dallarında ICS’nin favorisi oldu. Pedro Costa’nın Afrika açıklarındaki Yeşil Burun Adaları’nda (Cape Verde) yaşayan bir kadının gerçek yaşam öyküsünü beyazperdeye aktardığı filmi Vitalina Varela’ya (2019) ismini veren başrol oyuncusu Vitalina Varela, sergilediği güçlü ve zarif performansla En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Martin Scorcese’nin bu yılın en çok ses getiren yapımlarından biri olan filmi The Irishman’de (2019) devlete uzanan derin mafyatik ilişkilerin ortasında duran bir çete liderine hayat veren Joe Pesci ise, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. En İyi Kurgu, En İyi Belgesel ve En İyi İlk Uzun Metraj Film dallarında liderliği kapan film ise, ciddi bir sinefil olan Fransız yönetmen Frank Beauvais’in tamamı film kliplerinden oluşan Just Don’t Think I’ll Scream’i (Ne Croyez Surtout Pas Que Je Hurle, 2019) oldu.

Uluslararası Sinefil Birliği Ödülleri’ nin (ICS) tüm kazananlarının listesi şöyle:

En İyi Film
Acı ve Zafer (Dolor y Gloria)

En İyi Yönetmen
Céline Sciamma (Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi)

En İyi Erkek Oyuncu
Antonio Banderas (Acı ve Zafer)

En İyi Kadın Oyuncu
Vitalina Varela (Vitalina Varela)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Joe Pesci (The Irishman)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Adéle Haenel (Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi)

En İyi Oyuncu Kadrosu
Parazit (Gisaengchung)

En İyi Orjinal Senaryo
Bong Joon Ho, Han Jin Won (Parazit)

En İyi Uyarlama Senaryo
Christian Petzold (Transit)

En İyi Sinematografi
Leonardo Simões (Vitalina Varela)

En İyi Kurgu
Thomas Marchand (Just Don’t Think I’ll Scream)

En İyi Yapım Tasarımı
Lee Ha-jun (Parazit)

En İyi Müzik
James Newton Howard (Gizli Bir Yaşam / A Hidden Life)

En İyi Ses Tasarımı
Gary Rydstrom, Tom Johnson, Mark Ulano (Yıldızlara Doğru / Ad Astra)

En İyi Animasyon Film
Jérémy Clapin (Bedenimi Kaybettim / J’ai perdu mon corps)

En İyi Belgesel
Frank Beauvais (Just Don’t Think I’ll Scream)

En İyi İlk Uzun Metraj Film
Frank Beauvais (Just Don’t Think I’ll Scream)

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.