Şu An Okunan
‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ Gösterimleri Kundura Sinema’da Devam Ediyor

‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ Gösterimleri Kundura Sinema’da Devam Ediyor

Kundura Sinema’nın Danimarkalı oyuncu Asta Nielsen’i odağına alan ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ programı gösterimlerine devam ediyor. Sinema tarihinin ilk uluslararası yıldızı kabul edilen Nielsen’in restore edilmiş filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturan program Mart ve Nisan aylarında Kundura Sinema’da.

Beykoz Kundura çatısı altında faaliyet gösteren Kundura Sinema, sinema tarihinde göz ardı edilmiş kadın sinemacıların yaratıcılıklarını ve üretimlerini görünür kılan sessiz film programı ‘Sinemanın Öncü Kadınları’ kapsamında Danimarka’da doğup Almanya’da birçok film yapan Asta Nielsen’i odağına alan bir seçki hazırladı. Beşinci yılı vesilesiyle pek çok özel program organize eden Kundura Sinema, bunlardan ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’i ilk olarak geçtiğimiz sezonda seyirciyle buluşturdu. Nielsen’in restore edilmiş filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturan Kundura Sinema gösterimlerine yeni yılda da devam ediyor.

İngiliz yazar, sinema eleştirmeni ve film tarihçisi Pamela Hutchinson küratörlüğünde hazırlanan ‘Sinemanın Öncü Kadınları’ programı Almanya Film Arşivi ve Müzesi (DFF), Friedrich Wilhelm Murnau Vakfı, Danimarka Film Enstitüsü (DFI) ve Hollanda’nın ulusal film arşivi EYE Film Müzesi’nin arşivlerinden seçilen filmleri restore edilmiş kopyalarıyla bir araya getiriyor. Bu kapsamda hazırlanan ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ adlı sessiz film programının yeni ayağında ise Nielsen’in filmlerinden dördü yer alıyor. Programın ilk filmi Nielsen’in işine çok bağlı bir oyuncu olan Ruth’u canlandırdığı Filmlerin Primadonnası (Die Film-Primadonna, 1913). Urban Gad imzalı filmde Ruth’un karmaşık gönül ilişkileri anlatılıyor. Filmin orijinali 1429 metre uzunluğunda olsa da günümüzde yalnızca 278 metrelik bir kısmı kurtarılabilmiş durumda. EYE Film Müzesi’nin katkılarıyla gösterilen film 17 dakikalık büyüleyici bir seyir tecrübesi sunuyor.

Düşüş

Nielsen’in Urban Gad’la birlikte çalıştığı bir diğer film, Zapata’nın Çetesi (Zapata’s Bande, 1914), Zapata sandığı bir oyuncuya âşık olup evden kaçan Elena’nın yaşadıklarına odaklanıyor. Magnus Stifter imzalı Aşkın Alfabesi‘nde (Das Liebes ABC, 1916) nişanlısını hayallerindeki erkeğe dönüştürmek için erkek kılığına girip Paris gecelerine karışan genç bir kadın karaktere hayat veren Nielsen, Ludwig Wolff imzalı Düşüş (Der Absturz, 1923) filmindeyse işlediği suçu üstlenen sevgilisini bekleyeceğine söz veren bir kadın olarak karşımıza çıkıyor.

Seçkideki filmler canlı müzik performansları eşliğinde gösterilecek. Filmlerin Primadonnası ve Düşüş‘ün gösterimine piyanoda Selen Gülün, basta Alper Yılmaz ve davulda Derin Bayhan’dan oluşan Selen Gülün Trio müzikleriyle eşlik edecek. Zapata’nın Çetesi ve Aşkın Alfabesi filmlerinin gösterimindeyse müzikler yerli alternatif sahnenin özgün müzisyenlerinden Berkant Kılıçkap ve Umut Çetin’e emanet.

‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ program biletleri passo üzerinden satışta olup detaylı bilgiye Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.