Şu An Okunan
Truffaut ‘Bonnie ve Clyde’ı Reddederse

Truffaut ‘Bonnie ve Clyde’ı Reddederse

Bonnie ve Clyde (1967)

François Truffaut’nun kariyerinde önemli bir yeri olan yazar Helen Scott hakkında yayımlanan yeni bir kitap, Fransız yönetmene Bonnie ve Clyde’ı çekmesi için nasıl ısrar edildiğini anlatıyor.

Unifrance direktörü ve Fransız sinemateki eski yöneticisi Serge Toubiana, ‘The American Friend’ adlı biyografi kitabında usta yönetmen François Truffaut’nun kariyerinde büyük bir emeği olan yazar ve çevirmen Helen Scott’a odaklanıyor. Yönetmenin hem kişisel hem de iş hayatındaki en yakın arkadaşlarından olan Scott’ın hayatını anlatan kitap, Truffaut’nun az kalsın Bonnie ve Clyde’ı (Bonnie and Clyde, 1967) çekmek için yönetmen koltuğuna oturduğu döneme de kısaca yer veriyor. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan ve çekildikten sonra Yeni Hollywood’un kült yapımlarından biri haline gelen filmin senaryosu eline geçen Scott, her ne kadar başlarda filmin Truffaut için fazla ‘Amerikan’ olduğunu düşünse de, sonradan klasik hikâyenin yönetmenin elinde çok farklı bir hâle bürünebileceğine karar veriyor.

François Truffaut (Fotoğraf: Raymond Cauchetier)

Dönemin Fransız sinemacılarından bir hayli etkilendiğini ve Truffaut’ya olan hayranlığını belirten, Bonnie ve Clyde’ın senaristlerinden biri olan Robert Benton, Scott’ın Paris ve New York arasında bir tür “köprü” görevi gördüğünü ve senaryoyu bu sayede Truffaut’ya ulaştırdıklarını söylüyor. Truffaut her ne kadar fikre sıcak baksa da o sırada Fahrenheit 451’le (1966) meşgul olduğu için projeyi Godard’a devretmeyi bile düşünüyor. Ancak Godard’ın Amerikalı yatırımcılar tarafından Truffaut kadar ilgi görmeyeceğini düşünen Scott, son olarak La Peau Douce’e (1964) imza atmış olan yönetmenin Fahrenheit 451 yerine daha az riskli ve ana akıma hitap eden bir film çekmesi gerektiğini düşünerek ısrar ediyor. Aynı anda birkaç projeyle uğraşmak istemeyen Truffaut, tüm ısrarlara rağmen projeyi reddediyor. Daha sonradan Arthur Penn tarafından hayata geçirilen ve kültleşen proje ise, Katil Doğanlar (Natural Born Killers, 1994) gibi “suçlu âşıklar” temalı pek çok filme de esin kaynağı oluyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.