Şu An Okunan
Wes Anderson’ın ‘The French Dispatch’ Ekibine Verdiği İzleme Listesi

Wes Anderson’ın ‘The French Dispatch’ Ekibine Verdiği İzleme Listesi

Görüntü yönetmeni Robert Yeoman, Anderson’ın son filmine ekipçe hangi Fransız klasiklerini izleyerek hazırlandıklarını anlattı.

Animasyon filmler Köpek Adası (Isle of Dogs, 2018) ve Yaman Tilki (Fantastic Mr. Fox, 2009) hariç Wes Anderson’ın tüm uzun metrajlarında görüntü yönetmenliğini üstlenmiş olan Robert Yeoman, yönetmenle son işbirlikleri The French Dispatch’e nasıl hazırlandıklarını açıkladı. Geçmiş dönemlerin ruhunu kendine özgü biçimde perdeye taşımasıyla tanıdığımız yönetmen, The French Dispatch ekibi için de, “DVD’ler, kitaplar ve dergi makalelerinden oluşan geniş bir kitaplık” bir araya getirmiş.

Yeoman’ın aktardığına göre Anderson; Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet ve Bill Murray’nin dahil olduğu oyuncu kadrosundan, bu projeye hazırlık olarak şu klasikleri mutlaka izlemelerini istemiş: Jean-Luc Godard’ın Hayatını Yaşamak’ı (Vivre Sa Vie, 1962), Henri-Georges Clouzot’nun Şeytan Ruhlu İnsanlar’ı (Diabolique, 1955) ve Quai des Orfèvres’i (1947), Max Ophüls’ün Le Plaisir’i (1952) ve François Truffaut’nun 400 Darbe’si (Les quatre cents coups, 1959). Özellikle 400 Darbe’nin Anderson için ne kadar önemli olduğunu, hayranları çok iyi biliyor. Yönetmen sinema tarihindeki favorileri üzerine Indiewire’a verdiği bir röportajda, “Bu film, film yapmayı düşünmeye başlamamın sebeplerinden biriydi” demişti.

24 Temmuz’da vizyona girmesi planlanan The French Dispatch, geçen yüzyılın ortalarında Fransa’da bir Amerikan dergisinin çalışanları arasında geçen üç farklı öyküyü anlatıyor. Anderson’ın verdiği film listesinin, senaryonun ruhuna hem tematik olarak hem de stil açısından vâkıf olmalarına yardımcı olduğunu söyleyen Yeoman, onunla çalışmanın daima “bir macera” olduğunun altını çiziyor: “Ne çekmek istediğini tasvir ettiğinde, birçok kez, ‘bu gerçekten zor olacak’ derken buluyorum kendimi ama bir şekilde başarıyoruz. Çekim aşaması nadiren kolay geçiyor ama herkesin özel bir şeyin parçası olduğunu hissettiğini düşünüyorum.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.