Şu An Okunan
Altyazı Yazarları Seçti: 2021’in En İyi Yerli Filmleri

Altyazı Yazarları Seçti: 2021’in En İyi Yerli Filmleri

Ferit Karahan

Altyazı yazarlarının oylarıyla belirlenen yılın en iyi filmleri listelerimizde sıra yerli filmlerde. Çoğunluğu pandemi gölgesinde geçse de festivallerin yeniden fiziksel olarak yapılabildiği, birçok filmin de dijital olarak seyirciyle buluştuğu yıl boyunca Türkiye prömiyerini yapan filmlerden oluşan listemizde beş yeni yapım yer alıyor.

Pandemi koşullarının oldukça sert olduğu bir dönemde başlayan, yılın ilk yedi ayı boyunca sinema salonlarının kapalı olduğu 2021, kontrollü normalleşme dönemiyle birlikte sinemaların yeniden açıldığı ve festivallerin tekrar fiziksel olarak yapılabildiği bir dönem de geçirdi. Önde gelen festivallerin birçoğu açık hava gösterimleriyle seyirciyle buluşurken yeni filmler de ilk gösterimlerinde seyirciyle buluşmuş oldu. Bazı filmlerin de ilk gösterimlerini doğrudan dijital platformlarda yaptığı yılı uğurlarken geri dönüyor ve 2021 boyunca öne çıkan yerli filmleri hatırlıyoruz. Altyazı yazarlarının oylarıyla belirlenen ‘2021’in En İyi Yerli Filmleri’ listemizde beş yeni yapım bulunuyor.

Bu yılki ‘En İyi Türkiye Filmleri’ oylamasına Altyazı yazarlarından Şenay Aydemir, Ekrem Buğra Büte, Ali Ercivan, Berke Göl ve Ahmet Gürata seçimleriyle katkıda bulundu. Listelerimizi bu yıl Türkiye’deki festivallerde, vizyonda ya da dijital platformlarda ilk gösterimlerini yapan filmler üzerinden oluşturduğumuzu hatırlatalım.

Yazarlarımızın kişisel listelerine sayfanın sonundan ulaşabilirsiniz.


2021’in En İyi Yerli Filmleri

5. Yaramaz Çocuklar

Yaramaz Çocuklar

Yaramaz Çocuklar, Hatay’ın bir köyünde Arap bir ailenin iç ilişkilerini anlatan, iki kardeşin otoriter ebeveynlerle çatışmasını, kendi hayatları hakkında karar alma mücadelesini anlatan bir belgesel. Ebeveynlerin onca baskılama çabasına rağmen iktidarının sarsılmasının da acıklı hikâyesi, öte yandan.Necati Sönmez

Bu yıl Türkiye’de üretilmiş belgeseller arasında öne çıkan filmlerden birisi olan Yaramaz Çocuklar, dünya prömiyerini 52. Visions du Réel – Uluslararası Nyon Belgesel Film Festivali’nde yaptı ve buradan Jüri Özel Ödülü’yle döndü. Bunun ardından pek çok festivali dolaşan belgesel, Türkiye prömiyerini yaptığı Adana Altın Koza Film Festivali’nde de En İyi Film ödülünün sahibi oldu. Ahmet Necdet Çupur’un kendisinin ve ailesinin kişisel öyküsünden yola çıkarak hazırladığı ilk uzun metrajı aynı zamanda bu yılın sinema gündeminde tartışma yaratan yapımlardan biriydi.

Necati Sönmez’in ‘Yerli Eleştirinin “Yaramaz Çocuklar”la İmtihanı’ yazısının tamamını okumak için tıklayın.


4. Bir Nefes Daha

Bir Nefes Daha

Nisan Dağ iki farklı dünyanın gençlerini ortak bir paydada birleştirmeye çalışıyor Bir Nefes Daha‘da. Yoksul mahallelerin bonzai içen gençleriyle Boğaz gören evlerin kokain çeken gençleri arasında aynı çıkışsızlığın hüküm sürdüğünü, her ikisinin de geleceksizlikte buluştuğunu ima ediyor.Şenay Aydemir

Esra Saydam ile birlikte çektiği Deniz Seviyesi‘yle tanınan (2014) Nisan Dağ’ın ikinci uzun metrajı Bir Nefes Daha, kamerasını İstanbul’un arka sokaklarına, rap kültürüne çeviriyor. Şehrin alt sınıf mahallelerinden birinde yaşayan Fehmi’nin müzik kariyerine başlama yolculuğunu uyuşturucu bağımlılığı ve farklı bir toplumsal arka plandan gelen Devin’le ilişkisi üzerinden ele alan Bir Nefes Daha, dünya prömiyerini yaptığı Tallinn Black Nights Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülüyle döndü ve uzun bir festival yolculuğunun ardından son olarak Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dâhil altı ödül kazandı.

Şenay Aydemir’in film üzerine yazısının tamamı çok yakında bayilerde olacak ‘Altyazı’nın 2021 Yıllığı’nda!


3. Kerr

Kerr

Özenli çerçevelerle perdeye taşıdığı etkileyici mekânlarıyla, ağır temposuyla, sürekli tekrar ederek dipsiz bir kuyuya dönüşen diyaloglarıyla tipik bir Tayfun Pirselimoğlu filmi var karşımızda.Berke Göl

Usta yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı Kerr, dünya prömiyerini 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaptı. Pirselimoğlu’nun Yol Kenarı‘yla (2017) girdiği distopik rotayı sürdürdüğü yeni filminin başrolünde Erdem Şenocak yer alıyor. Babasının cenazesi için yıllar sonra geri döndüğü kasabanın garında bir cinayete tanıklık eden ve bu yüzden bir türlü oradan ayrılamayan bir adamın öyküsünü anlatan Kerr, kullandığı Kafkaesk ve polisiye unsurları Pirselimoğlu filmografisinin alışıldık özellikleriyle birleştiren bir yapım.

Berke Göl’ün Kerr‘in de aralarında olduğu Altın Portakal filmlerini değerlendirdiği festival günlüklerini okumak için tıklayın.


2. Beni Sevenler Listesi

Beni Sevenler Listesi

Beni Sevenler Listesi‘nin en büyük başarısı çelişkileri hikâyenin merkezine yerleştirirken keskin karşıtlıklara yüz vermemesinde yatıyor.Erman Ata Uncu

İlk uzun metrajı Kar‘la (2017) adını duyuran Emre Erdoğdu’nun yeni filmi Beni Sevenler Listesi, Cihangir’de yaşayan Bağcılarlı bir gencin yaşamını merkezine alıyor. Sosyal yaşantısının merkezindeki mahalleyle uyuşturucu tedariği vesilesiyle bağlar kuran Yılmaz’ın İstanbul’un farklı semtleri arasında bölünmüş hayatına yakından bakıyor. Ana karakteri üzerinden kurduğu sınıfsal bağlamı odağı net bir karakter çalışmasıyla sunan film siyah-beyaz sinematografisi ve riskli konusuna getirdiği incelikli yaklaşımla öne çıkıyor. Beni Sevenler Listesi, ilk gösterimini İstanbul Film Festivali’nde, uluslararası prömiyerini ise Tallinn Black Nights Film Festivali’nde yaptı.

Erman Ata Uncu’nun film üzerine yazısının tamamı çok yakında bayilerde olacak ‘Altyazı’nın 2021 Yıllığı’nda!


1. Okul Tıraşı

Ferit Karahan

Okul Tıraşı, tabldotuna iki ekmek alan, ‘hak yiyen’ çocuktan çok onu bu yüzden cezalandıran hocaya bakıyor; Türkçe bilmeyen ağlayan çocukla değil, Kürtçe bilmediği için çocuğun niye ağladığını anlayamayan hocayla ilgileniyor.Fırat Yücel

Ferit Karahan’ın yeni filmi Okul Tıraşı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, hava koşulları nedeniyle dış dünyayla bağları kesilmiş yatılı bir köy okulunda yaşanan bir güne odaklanıyor. Hastalanan bir çocuğun hastalığının anlaşılmasıyla gerek duyduğu tedaviyi alması arasında yaşananları anlatan film bu sırada olanları takip etme biçimiyle devletin ıslah politikalarını inceleyen bir göze dönüşüyor. Okul Tıraşı, dünya prömiyerini Berlinale’nin Panorama bölümünde yaptı ve buradan FIPRESCI Ödülü’yle döndü. İlk uzun metrajı Cennetten Kovulmak (2013) ile Altın Portakal’da En İyi Film Ödülü’nü kazanan Ferit Karahan yeni filmi Okul Tıraşı‘yla 2021 yılında bu ödülü yeniden kazandı. Altyazı yazarlarının oylarıyla belirlenen ‘2021’in En İyi Yerli Filmleri’ listesinin ilk sırasında da Okul Tıraşı yer alıyor.

Fırat Yücel’in film üzerine yazısının tamamı çok yakında bayilerde olacak ‘Altyazı’nın 2021 Yıllığı’nda!


2021’in En İyi Yerli Filmleri – Sinema Yazarlarının Listeleri

Şenay Aydemir

1. Kerr

2. Okul Tıraşı

3. Yaramaz Çocuklar

4. Bir Nefes Daha

5. Zuhal

Ekrem Buğra Büte

1. Okul Tıraşı 

2. Beni Sevenler Listesi

3. Kerr 

4. Diyalog

5. İki Şafak Arasında

Ali Ercivan

1. Okul Tıraşı

2. Bir Nefes Daha

3. Beni Sevenler Listesi

4. Geçen Yaz

5. İki Şafak Arasında

Berke Göl

1. Birlikte Öleceğiz

2. Beni Sevenler Listesi

3. Her Şey Dahil

4. Okul Tıraşı

5. Sardunya

Ahmet Gürata

1. Okul Tıraşı

2. Zuhal

3. Yaramaz Çocuklar

4. Sen Ben Lenin

5. Her Şey Dâhil


Altyazı yazarlarının belirlediği ‘2021’in En İyi Filmleri’ listesi için tıklayın.

Altyazı yazarlarının belirlediği ‘2021’in En İyi Dizileri’ listesi için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.