Şu An Okunan
Sinematek Ocak-Mart Programı

Sinematek Ocak-Mart Programı

10 Ocak – 31 Mart 2023

Sinema tarihine yön veren akım ve ekollere odaklanan seçkileri, bir dizi etkinlik eşliğinde aylık programlarla seyirciyle buluşturan Sinematek/Sinema Evi yeni yıla da kapsamlı bir programla giriyor. Sinematek’in Ocak-Mart dönemini kapsayan programında 1962 yılında bir grup genç sinemacının yayımladığı ‘Oberhausen Manifestosu’ ile başlayan Genç Alman Sineması’na odaklanılıyor. ‘Babamızın sineması öldü!’ (Papas Kino ist tot!) sloganıyla hafızalara kazınan Genç Alman Sineması’nın temsilcilerinin başında Volker Schlöndorff, Wim Wenders, Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder gibi yönetmenler geliyor.

Goethe-Institut İstanbul işbirliğiyle, sinema yazarı Engin Ertan’ın danışmanlığında hazırlanan programda bu akımın önemli yönetmenlerinin filmlerine ek olarak manifestonun imzacısı olan sinemacıların çektiği kısa filmler alıyor. ‘Genç Alman Sineması: Kluge, Fassbinder, Herzog, Wenders…’ adlı seçkide Cannes’da FIPRESCI ödülü kazanan Volker Schlöndorff imzalı Genç Törless (Der junge Törless, 1966), Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Alexander Kluge imzalı Düne Veda (Abschied von gestern, 1966), Batı Almanya’da çekilmiş ilk feminist film olan Ula Stöckl imzalı Dokuz Canlı Kedi (Neun Leben hat die Katze, 1968), bir grup İspanyol konkistadorun, yanlarına aldıkları yerlilerle And Dağları’nda çıktıkları keşfi takip eden Werner Herzog imzalı Aguirre, Tanrının Gazabı (Aguirre, der Zorn Gottes, 1972), Cannes’da kazandığı FIPRESCI ödülüyle Rainer Werner Fassbinder’e ilk büyük uluslararası başarısını getiren Korku Ruhu Kemirir (Angst essen Seele auf, 1974), on bir yönetmenin çektiği kısa filmlerden oluşan ve Alman Film Ödülleri’nde yapımında yer alan tüm yönetmenlere özel bir ödül kazandıran Sonbaharda Almanya (Deutschland im Herbst, 1978) ve genç ve zengin bir kadının, aralıksız içki içmeyi planlayarak geldiği Berlin’de kendisinin tam zıttı bir kadınla tanışıp planına onunla devam ettiği bir hikâye anlatan Ulrike Ottinger imzalı Bir Alkoliğin Portresi (Bildnis einer Trinkerin, 1979) gibi filmler yer alıyor.

’80’ler Türkiye Sinemasında Kadın’

Sinematek’in ’80’ler Türkiye Sinemasında Kadın’ adlı seçkisi, 1980’li yıllarda kadınların, filmlerde yan karakter olmanın dışına çıkarak hikâyenin öznesi konumuna geldiği döneme bakış atıyor. Bu kapsamda başta Atıf Yılmaz’ın Bir Yudum Sevgi (1984), Asiye Nasıl Kurtulur (1986) ve Aaahh Belinda!.. (1986) filmleri olmak üzere Ömer Kavur’un Kırık Bir Aşk Hikâyesi (1981), Yavuz Turgul’un Fahriye Abla (1984), Halit Refiğ’in Teyzem (1986) ve Füruzan ile Gülsün Karamustafa’nın Benim Sinemalarım (1990) filmlerini yıllar sonra yeniden beyazperdede izlemek mümkün olacak.

Asiye Nasıl Kurtulur

‘Sessiz Perşembe: Sinemanın Aykırı Kahramanları’

‘Sessiz Perşembe’ gösterimlerinin yeni programı ‘Sinemanın Aykırı Kahramanları’ adını taşıyor. Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan program güçlü ve bağımsız kadın karakterleri merkezine alan iki filmi; Mario Roncoroni imzalı Filibus (1915) ve Oscar Apfel imzalı Kısaca Phil‘i (Phil-for-Short, 1919) seyirciyle buluşturacak. Programda aynı zamanda Buster Keaton’ın Aşçı (The Cook, 1918), Komşular (Neighbors, 1920) ve Sherlock Jr. (1924) filmleri gösterilecek. Gösterimler canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilecek. Modern müzik dünyasından müzisyenlerin doğaçlama performanslarıyla katkı sunacağı ‘Sessiz Perşembe’ gösterimlerinin müzik programı Okan Kaya danışmanlığında hazırlandı.

‘Canlandırmanın Dünü Bugünü’

Sinematek’in, Canlandıranlar Yetenek Kampı ve Canlandıranlar Film Festivali’ni hayat geçiren Canlandırma Derneği’yle birlikte düzenlediği ‘Canlandırmanın Dünü Bugünü’ adlı programı bağımsız canlandırma sinemasının tarihine ışık tutan üç kısa film seçkisinden oluşuyor. ‘Öncüler Seçkisi: Türkiye Retrospektifi’ 1970’lerden günümüze Türkiye’den kısa bağımsız canlandırma örneklerini bir araya getiriyor. ‘Canlandıranlar Yetenek Kampı Seçkisi’ Canlandıranlar Yetenek Kampı’nda üretilen kısa filmlerden bir seçki sunarken, ‘Canlandıranlar Festivali Seçkisi’nde ise bu sene Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nden ödül alan filmler yer alıyor.

FilmKoop Buluşmaları

Bağımsız Türkiye sineması için bir alan ve gösterim mecrası yaratma hedefiyle işbirliğine giden Sinematek ve FilmKoop, gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. ‘Bağımsız Türkiye Sineması’ gösterimleri her pazar günü saat 14:00’te yapılacak. Gösterimlerin ardından film ekiplerinin katılacağı sohbetler düzenlenecek.

Film gösterimleri ve etkinliklerin program takvimine Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

sinematek.kadikoy.bel.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.