Şu An Okunan
Lina Wertmüller, David Lynch ve Wes Studi’ye Akademi Onur Ödülü

Lina Wertmüller, David Lynch ve Wes Studi’ye Akademi Onur Ödülü

Oscar ödülleriyle anılan Akademi 2009’dan bu yana Onur Ödülleri’ni Oscar töreninden ayrı bir seremoniyle takdim ediyor. Governors Awards olarak anılan ödüllerin bu yılki sahipleri 27 Ekim akşamı açıklandı.

Onur Ödülü alan isimlerden biri, En İyi Yönetmen Oscar’ına aday olan ilk kadın yönetmen unvanına sahip İtalyan Lina Wertmüller’di. Yönetmen 1977’de Yedi Harika (Pasqualino Settebellezze) isimli filmiyle Oscar’a aday olmuştu. Törende Jane Campion ve Greta Gervig, En İyi Yönetmen Oscar’ına aday olan kadın yönetmenlerin tarihçesini anlattı. Campion, konuşmasında, “yüzyıllar süren bir erkek hegemonyasını sekteye uğratmaya nasıl başlarsınız? Wertmüller’in yaptığı gibi…” diyerek 91 yaşındaki yönetmeni takdim etti. Gervig ise, “kadın yönetmenlerin Oscar tarihçesini anlatırken, “çok çok kısa bir tarih, adeta bir haiku gibi” diyerek Akademi’deki erkek dominasyonuna iğneleyici bir atıfta bulundu. Wertmüller ödülünü vatandaşı Isabella Rossellini’nin elinden aldı.

Törende insani yardım ödülü (Jean Hersholt Humanitarian Award) alan 63 yaşındaki oyuncu Geena Davis de, Thelma ve Louise‘de (Thelma & Louise, 1991) oynarken, güçlü kadın karakterlerin yazıldığı rollerin ne kadar nadir olduğunun farkına vardığını vurguladı.

Onur Ödülü alan isimlerden biri, Son Mohikan‘daki (The Last of the Mohicans, 1992) rolüyle hatırlanan, Cherokee kökenli Oklahoma doğumlu oyuncu Wes Studi’ydi. Studi de konuşmasında  köklerine gönderme yaparak, Hollywood’daki “Amerikan yerlileri” temsillerinin ne kadar yetersiz olduğundan dem vurdu.

Onur Ödülü alan bir diğer isim David Lynch’ti. Lynch, kısa bir konuşmayla Akademi üyelerine teşekkür ederek sahneden indi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapılan törende spot ışıklarını diğer konuşmacılara bıraktı.

2009’dan bu yana verilen ödüller şimdiye dek Gena Rowlands, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Hayao Miyazaki, Roger Corman, Spike Lee ve Frederick Wiseman gibi pek çok önemli figüre takdim edildi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.