Şu An Okunan
Antalya Günlükleri 2019 #1

Antalya Günlükleri 2019 #1

Bu yıl “öze dönüş” temasıyla düzenlenen ve ulusal yarışma kategorilerini yeniden programına dâhil eden Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleneksel korteji takiben Türkan Şoray’ın da bir konuşma yaptığı açılış töreniyle başladı.

Son yıllarda filmlerden çok sansür, boykot ve siyasi baskılarla gündeme gelen Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl “öze dönüş” temasıyla gerçekleşiyor. Festivalin “özünden” uzaklaşma süreci, 2014 yılında Reyan Tuvi’nin Gezi Direnişi belgeseli Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in ön jüri tarafından seçildiği hâlde belgesel yarışma programından çıkarılması üzerine patlak veren sansür kriziyle başlamıştı. Ardından muhalif sesleri kısmak amacıyla ilkin belgesel ve kısa film yarışmaları iptal edilmiş, 2017 yılında da Ulusal Yarışma kategorisi kaldırılmıştı. Altın Portakal’ın yarım asrı aşan mirasını hiçe sayan bu tepeden inme kararın ardından ulusal yarışma geleneği, bir grup sinemacının şahsi çabalarıyla İstanbul’da düzenlenen alternatif bir festivalle yaşatılmıştı. Sözüm ona “Antalya’yı Cannes yapmak” amacıyla Ulusal Yarışma’sız ve Altın Portakal’sız bırakılan Antalya Film Festivali, geçmişiyle bağlarını koparmakla kalmamış, halkla da arasına bariyerler örmüştü.

Hâl böyleyken 31 Mart seçimlerinde belediye başkanlığını AKP’li Menderes Türel’den devralan CHP’li Muhittin Böcek’in, sırf kaldırılan yarışmaları geri getirmekle bile büyük takdir toplayacağı önceden belliydi. Nitekim öyle de oldu. Festivalin hem ‘Altın Portakal’ ismine hem de Türkiye sineması için büyük önem taşıyan ulusal yarışmalara yeniden kavuşması, sinema camiasında memnuniyetle karşılandı. Antalyalıların yoğun ilgi gösterdiği geleneksel kortejin ardından on bin kişilik kapalı spor salonunda düzenlenen açılış töreninde konuşan “Yeşilçam’ın sultanı” Türkan Şoray, festivali “özüne döndüren” Muhittin Böcek’e şahsen teşekkür etti. Altın Portakal tarihinin ilk En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Türkan Şoray’ın festivalin afişini süsleyen ikonik görüntüsü, öze dönüşün de sembolü aynı zamanda.

Ne var ki Ulusal Yarışma’nın iki yıl aradan sonra nihayet evine, Antalya’ya dönmesi ve İstanbul’da düzenlenen alternatif ulusal yarışmanın kazananlarına Altın Portakal ödüllerinin törenle verilecek olması her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına gelmiyor. Zira sinema yazarlarının ve belgesel sinemacıların birçoğu, festivalin 2014 yılındaki sansür vakasıyla yüzleşmeden yeni bir sayfa açamayacağı kanaatinde. Gerek SİYAD gerekse Belgesel Sinemacılar Birliği, bir süre önce yayınladıkları basın açıklamalarında 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni sansürle yüzleşmeye davet ederek 2014’te gösterimi yapılmamış filmlerin bu yıl gösterilmesi için çağrıda bulunmuş ama çağrılarına olumlu yanıt alamamıştı. Yönetmenlerin yargılandığı, filmlerin sansürlendiği, tiyatro oyunlarının engellendiği, konserlerin yasaklandığı, sanatsal ifade özgürlüğünün zapturapt altına alındığı günümüz Türkiye’sinde ülkenin en köklü film festivaline düşen, sansüre karşı özgür sinemayı savunmak değilse ne?

>>>

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.