Şu An Okunan
1939’da İptal Edilen Cannes Film Festivali Yeniden Canlanacak

1939’da İptal Edilen Cannes Film Festivali Yeniden Canlanacak

1939’da II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle iptal edilen Cannes Film Festivali’nin ilk yıl programı, 80 yıl sonra Orléans şehrinde hayat bulacak.

Fransa’nın o zamanki Kültür ve Eğitim Bakanı Jean Zay, 1930’lu yıllar boyunca faşist yönetim altında şekillenmiş Venedik Film Festivali’ne karşı özgürlükçü ve nitelikli bir alternatif oluşturmak için çalışmıştı. 1935 yılında festivalin Cannes şehrinde gerçekleşmesi için bütün imkanları sağlayan Zay, özenle planlanmış bir film seçkisi hazırlamıştı. Onursal başkanlığını Louis Lumière’in üstleneceği ve ABD, Büyük Britanya, Sovyetler Birliği, Çekoslovakya gibi ülkelerin katılacağı etkinlik, 1939 yılında II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle iptal edilmişti. İlk gösterimlerini 1946 yılında yapabilen Cannes Film Festivali, her ne kadar yıllar içinde dünya sinema kültürünün çok önemli bir parçası haline gelmiş olsa da, 1939’daki “ilk” etkinliğini hiçbir zaman gerçekleştirememişti.

1939 Cannes Film Festivali, planlandığı tarihten 80 yıl sonra Jean Zay’in memleketi Orléans’ta gerçekleşecek. 12-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte Jean Zay’in titizlikle oluşturduğu film seçkisine hiçbir müdahalede bulunulmayacak. Seçkide Eisenstein’ın 1938 yapımı Aleksandr Nevskiy’si, Hitchcock’un 1939 yapımı Jamaica Hanı (Jamaica Inn) filmi ve Frank Capra imzalı Mr. Smith Washington’a Gidiyor (Mr. Smith Goes to Washington, 1939) gibi ikonik yapımlar yer alacak.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.