Şu An Okunan
Ava DuVernay ve Netflix’e ‘Beni Kötü Gösterdiniz’ Davası

Ava DuVernay ve Netflix’e ‘Beni Kötü Gösterdiniz’ Davası

1980’lerde bir grup siyah gencin haksız yere hüküm giymesini anlatan When They See Us dizisinde bir karakter olarak yer alan eski savcı, şahsının karalandığı iddiasıyla dizinin yaratıcılarına dava açtı.

Ava DuVernay’in When They See Us dizisi Netflix’te yayınlandığından bu yana bir yılı geçti. Dijital platformun 2019’daki büyük başarılarından biri olarak gördüğü mini dizi, 1980’lerde New Yorklu beş siyah gencin tecavüz ve saldırı suçlarından haksız yere hüküm giymesini anlatıyordu. Dizi yayınlanır yayınlanmaz, davanın savcısı Linda Fairstein, kendisinin tasvir edilme biçiminin “tamamen uydurma” olduğunu öne sürdü.

Şimdi ise, Fairstein meseleyi bir adım ileri taşıyarak, dizinin yaratıcısı DuVernay, senaryo yazarlarından Attica Locke ve Netflix’e şu gerekçeyle dava açtı: “Sanıklar, gerçek bir öykü olarak pazarlayıp sundukları dizide, Bayan Fairstein’i -gerçek ismini kullanarak- masum siyah çocukları her ne pahasına olursa olsun hapse tıkmaya kararlı, ırkçı, etik dışı, kötü biri olarak tasvir ediyor.”

Netflix ise şu beyanatla karşılık verdi: “Linda Fairstein’in anlamsız davasının bir kıymeti yok. When They See Us’ı, dizinin arkasındaki inanılmaz ekipten Ava DuVernay’i ve Attica Locke’yi kuvvetle savunmaya niyetliyiz.”

DuVernay ile Locke davaya ilişkin bir açıklamada bulunmazken, DuVernay Fairstein’in eleştirisiyle ilgili olarak geçen sene “İnsanların davranışlarından sorumlu tutulmalarının önemli olduğunu düşünüyorum,” demiş ve eklemişti: “Ama eğer bu öykü ve anlatılışı, tek bir kadının yaptığı için cezalandırılmasına indirgenirse, bu bir trajedi olur. Çünkü bu onunla ilgili değil.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.