Şu An Okunan
‘Babylon Berlin’ Üçüncü Sezonuyla BluTV’de

‘Babylon Berlin’ Üçüncü Sezonuyla BluTV’de

Avrupa’da çekilen en yüksek bütçeli TV yapımı olan Babylon Berlin’in üçüncü sezonu BluTV’de yayına girdi.

Koş Lola  Koş (Lola Rennt, 1998) ve Bulut Atlası (Cloud Atlas, 2012) gibi filmlerin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Tom Tykwer’in yaratıcıları arasında yer aldığı Babylon Berlin 1920’li yılların Berlin’inde geçen etkileyici ve katmanlı bir dönem portresi. Türkiye’de BluTV üzerinden izleyiciyle buluşan dizinin üçüncü sezonu geçtiğimiz günlerde yayına girdi.

Bir dedektiflik öyküsü etrafında şekillenen Babylon Berlin aynı zamanda faşizmin Almanya toplumunu nasıl usul usul ele geçirdiğini ve Hitler’i iktidara taşıyacak toplumsal ve ekonomik koşulların nasıl oluştuğunu anlatıyor. Dizinin ilk sezonu, Weimar döneminde bir fotoğraf üzerinden patlayan büyük bir skandalın iç yüzünü aydınlatmaya çalışan komiser Gereon ile yardımcısı Charlotte’nin kendilerini içinde buldukları olaylara odaklanıyordu.

Dizinin üçüncü sezonu 1929 yılında, sinemanın “altın çağını” yaşadığı dönemde geçiyor. Ülkenin en ünlü oyuncularından birinin beklenmedik bir şekilde ölmesi, Gereon ve Charlotte’nin sinema sektörünün karanlık taraflarıyla yüzleşmesine neden oluyor. Kara film estetiğinden beslenen dizi, üçüncü sezonunda türün estetik normlarını şekillendiren Alman dışavurumcu sinemasına referanslarla örülü. Akımın en önemli örneklerini veren yönetmenler Hitler Almanya’sından kaçıp Hollywood’da üretmeye devam etmiş ve dedektiflik öykülerinin anlatıldığı kara film türüne dışavurumcu sinemanın estetiğini taşımışlardı. 1940’lı yılların kara filmlerini andıran bir atmosfere sahip olan Babylon Berlin, son sezonunda dönemin Almanya film endüstrisini arka planına alarak sinema tarihinin iki farklı dönemini zekice bir araya getiriyor.

Volker Kutscher’in 2007 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan ve 40 milyon avroluk bütçesiyle Avrupa’nın en yüksek bütçeli televizyon yapımı unvanını ele geçiren Babylon Berlin’in oyuncu kadrosunda Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Leonie Benesch ve Christian Friedel gibi isimler yer alıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.