Şu An Okunan
Céline Sciamma: “Fransa bu filmi seksi bulmuyor”

Céline Sciamma: “Fransa bu filmi seksi bulmuyor”

Geçtiğimiz yılın en etkileyici filmlerinden Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin (Portrait de la jeune fille en feu) yönetmeni Céline Sciamma, filminin “ana vatanı” Fransa’nın anlaşılmadığını söylüyor.

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile Cannes’da En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ödüllerini kazanan Sciamma, The Guardian’a verdiği demeçte filmi ve sinema sektörü hakkında konuştu. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin izleyici ile yoğun bir elektriklenme yaratabildiğini ve bunun anlatısının özündeki aşktan ileri geldiğini ifade eden yönetmen, Fransa’nın bu etkileşimi idrak edemediğini belirtti: “Fransa bu filmi seksi bulmuyor; yeterince et içermediği için erotik olmadığını düşünüyorlar. Sanırım kavrayamadıkları bazı şeyler var.”

Yönetmen, aristokrat bir ailenin kızı olan ve annesi tarafından soylu bir adamla evlendirilmeye çalışılan Héloïse ile portresini çizmesi için anlaşılan ressam Marianne arasındaki özel, tutkulu bağı konu edinen ve birçok okumanın kapılarını ardına kadar açan filmin Fransa’da ilgi çekici ya da “şaşırtıcı” bulunmamasının nedenlerini sektöre bağladı: “Son derece burjuva bir endüstri var karşımızda. Radikal olana karşı güçlü bir direnç var ve gençler de bir o kadar sorumsuz. Bir film feminist olabilir mi; bunu tahayyül edemiyorlar. Okumaktan da uzaklar. ‘Erkek bakışı’nın varlığından bile habersizler. Bu ülkeye cinsiyetçiliğin, ataerkil kültürün hâlâ çok güçlü bir şekilde hâkim olduğu rahatlıkla söylenebilir.”

Kariyeri boyunca bu hâkim kültüre karşı gelen kadınların hikâyelerini anlatan ve nihayetinde kendisi de o kadınlardan biri olan Sciamma, aynı zamanda dünyada yükselişe geçen feminist hareket ‘Time’s Up’ ile aynı paralellikte ilerleyen ve sinema sektöründeki cinsel şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmayı amaçlayan ‘Collectif 50×50’ hareketinin kurucularından.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.