Şu An Okunan
Celine ve Jesse Videokonferansta Yan Yana Gelirse

Celine ve Jesse Videokonferansta Yan Yana Gelirse

Julie Delpy, Ethan Hawke ve Richard Linklater’ın yarattığı Celine ve Jesse karakterleri, hayranların hayal gücünde birlikteliklerine devam ediyor. Before üçlemesinin bir hayranı tarafından kurgulanan 2 dakikalık video, Celine ve Jesse’nin öyküsüne salgın günlerinden eklenen küçük bir halka.

Gün Doğmadan Önce (Before Sunrise) 1995’te karşımıza çıktığında, birbirini yeni tanıyan iki yabancının edebiyat, siyaset, felsefe, gündelik hayat, kültürel stereotipler ve yaşama dair daha bir dolu şey üzerine sonu gelmez sohbetleri, trende karşılaşan bu iki insanın tek günlük aşkını bir sinema efsanesine kısa sürede dönüştürmüşü. Bir yıl sonra buluşmak dışında geleceğe dair hiçbir plan yapmayan bu ikilinin ilişkisi gibi bu öykünün devamına dair de pek bir beklentimiz yoktu o zamanlar. Tek bir günde gerçekleştiği için özel olan bu duygusal bağ gibi film de burada bitebilirdi.

Oysa yönetmen Richard Linklater, Julie Delpy (Celine) ve Ethan Hawke (Jesse) bu iki karakterin öyküsünü 9’ar yıllık arayla geliştirmeye devam ettiler ve iyi ki de öyle yaptılar. 2004 yapımı Gün Batmadan‘da (Before Sunset) Celine ve Jesse’nin ilk karşılaşmalarından yaklaşık 10 yıl sonra bu kez Paris’te yeniden bir araya gelmesini izledik. Aradaki zamanda hiç konuşmasalar dahi, kaldıkları yerden, bu kez Paris sokaklarında yürüyerek, yine birbirleri arasındaki muazzam farkların (etrafındaki her şeye fazlasıyla duyarlı Fransız bir entelektüel ile Teksaslı zeki ama sinik bir Amerikalı) hakkını veren hakiki sohbetler kurmaya devam ettiler. Sinemada diyalog yazımının çıkabileceği zirve noktasını bir kez daha gösterdi bize bu üçlü. Karakterlere kendilerinden pek çok şey kattıkları belliydi, ama sanıldığının aksine o uzun diyaloglar doğaçlama değildi. Hepsinin arkasında, birbirleriyle çalışmaktan büyük keyif olan, yarattıkları Celine ve Jesse karakterlerini zihinlerinde yaşatmaya devam eden bir ekip vardı.

Gün Doğmadan Önce

2013’te Geceyarısından Önce (Before Midnight) bize artık yerleşik bir ilişkiye sahip, çocuklu bir çifti anlatıyordu. Celine ve Jesse’nin karşılaştığı en büyük tehdit buydu, sokaklarda dolanırken hayata karşı duyulan şevki artıran o sohbetler, uzun ilişkinin, heteronormatif ilişki kodlarının ve çocukların beraberinde getirdiği sorunlarla da varlığını sürdürebilecek miydi? Üç kafadarın Geceyarısından Önce’de buna verdiği çok net bir cevap yoktu. Yine her zamanki gibi alabildiğine gerçekçi ve bir yandan da umuda yer bırakan bir finalle, buruk bir tatla ama karanlığa düşmeden bitirdiler serinin üçüncü halkasını.

Artık ilişkilerinin 20 yıllık sürecine aşina olduğumuz bir çifte dönüşen Celine ve Jesse’nin hikâyesinin dördüncü halkasına dair söylentiler hep vardı. Ethan Hawke, şakayla karışık, belki yaşlılık dönemimizi bekler ve Haneke’nin Aşk’ının (Amour, 2012) Celine ve Jesse versiyonunu çekerek seriye son noktayı koyarız, diyordu.

Hawke ve Delpy, geçtiğimiz günlerde Toronto Film Festivali’nin bir söyleşisi için, Koronavirüs günlerinde artık alıştığımız o görüntüyle, bir video-konferans uygulamasında yan yana görününce, sosyal medyada Celine ve Jesse’ye dair nostaljik pek çok yorum paylaşılmıştı. Serinin bir hayranı ise, ikilinin söyleşi görüntülerini kurgulayarak 2 dakikalık bir kısa filme dönüştürdü. İkilinin ilişkisinde önemli bir yeri olan Kath Bloom şarkısı ‘Come Here’ın fonda çaldığı videoda, Celine ve Jesse’nin karantina hayatından kısa bir kesit izliyor hissi almamak elde değil. İki oyuncunun artık serideki karakterlerle özdeşleşen mimik ve jestleri, onların hikâyesine kaldığımız yerden konuk oluyor hissi yaratıyor, kısacık bir an için de olsa. 

Richard Linklater, oyuncularıyla birlikte, bu dönemden en parlak fikirle çıkabilecek isimlerden biri. Belki de yakın zamanda seriye yeni bir halka eklendiğini hakikaten görürüz.

Söz konusu kısa videoya Vimeo üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.