César Ödülleri’nde Toplu İstifa

Roman Polanski’nin filmi J’accuse’ün 12 adaylık alması, organizasyona bağlı özel bir etkinlikte feminist sinemacılar Claire Denis ile Virginie Despentes’in davetli listesinden çıkarılması ve sinemacıların demokratikleşme çağrısıyla Le Monde’a gönderdiği açık mektup gibi gelişmelerin ardından, tüm yönetim kurulu üyeleri oy birliğiyle istifa kararı aldı.
Roman Polanski’nin Venedik’te Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan filmi J’accuse’ün Fransa’nın başlıca ulusal sinema etkinliği olan César Ödülleri’nde en çok adaylığı almasının ardından, tüm kurul üyeleri törene yalnızca iki hafta kala istifa kararı aldı. Kurul, yaptıkları açıklamada verdikleri kararın amacının 2019’da film yapan insanları onurlandırmak ve huzuru tekrar sağlamak olduğunu belirtti.
En İyi Film ve En İyi Yönetmen kategorileri de dahil on iki dalda César adayı olan filmin geçtiğimiz sene Fransa’da gösterime girmesinden birkaç gün önce Fransız aktör, model ve fotoğrafçı Valentine Monnier, Roman Polanski’nin 1975 yılında İsviçre’de bir kayak tatilinde kendisine tecavüz ettiğini açıklamıştı. 86 yaşındaki yönetmen suçlamaları reddederken, filmin vizyona girişi feminist grupların şiddetli protestosuyla karşılanmıştı.
Polanski protestosu, César ödüllerinde radikal bir değişikliğin gündeme gelmesinin yalnızca bir sebebi. Her yıl düzenlenen, César adaylarının davet edildiği ve genç yeteneklere odaklı bir etkinlik olan Dîner des Révélations kapsamında, davetli genç sinemacıların kendilerine eşlik etmesi için bir sinema profesyonelini seçme hakkı bulunuyor. Bu çerçevede davetli listesine ismi yazdırılan feminist sinemacılar Claire Denis ve Virginie Despentes’in etkinliğe katılmasının organizasyon tarafından reddedilmesi, Ocak ayında büyük bir öfkeye yol açmıştı.
Geçtiğimiz hafta ise, yüzlerce üye tarafından imzalanan ve Le Monde gazetesinde yayınlanan açık mektupta, L’association de promotion du cinéma (Fransız Sineması Tanıtım Derneği) tarafından yönetilen kırk beş yıllık organizasyonun demokratikleştirilmesi için çağrıda bulunuldu. Mektubun imzacıları, üyeliklerinin onlara César ödüllerinde oy kullanma hakkı tanıyor olmasına rağmen, akademi üyelerini belirlemede ve törenin yönetimi konusunda hiçbir söz haklarının olmamasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti. İmzacılar, yönetim kurulunun, L’association de promotion du cinéma tarafından atanması yerine, tüm César akademi üyeleri tarafından oy birliğiyle seçilmesi gerektiğini belirtti. Şu anki kurul üyeleri 28 Şubat Cuma günü gerçekleşecek 45. César Ödül Töreni sonrasında görevi bırakacaklarını açıkladı.
Robert Harris’in aynı adlı romanından uyarlanan J’accuse, Fransa’nın politika ve adalet tarihinde kritik bir yer tutan Dreyfus Olayı’nı, 1894’te Fransız Yahudi bir subayın Almanya’ya casusluk yapmakla yargılanmasını ve ardından gelişen olayları konu alıyor. Romanın ve filmin adı, Émile Zola’nın dönemin cumhurbaşkanı Félix Faure’ye yönelik olarak yazdığı ve hükümeti anti-semitizmle suçladığı, 1898’de L’Aurore gazetesinde yayımlanan meşhur açık mektubuna (J’accuse…! / Suçluyorum…!) dayanıyor.