Şu An Okunan
Dünya Devi Sinema Salonu Zincirleri Kapanıyor

Dünya Devi Sinema Salonu Zincirleri Kapanıyor

Pandemi politikaları büyük stüdyo filmlerinin vizyon tarihlerini ertelenmeye sürüklerken, İngiltere ve ABD’nin Cineworld, Odeon ve Regal gibi büyük zincirleri birer birer kapanma kararlarını açıklıyor. Binlerce çalışanın işsiz kalması bekleniyor.

Bu yıl çıkması planlanan büyük stüdyo filmlerinin pandemi sebebiyle belirsiz bir tarihe ertelenmesi, en son ise merakla beklenen Dune’un 2021’e kaydırılmasıyla sinema salonlarından peş peşe kapanma haberleri geliyor. Görünen o ki, geçtiğimiz Mart ayında ertelenerek stüdyo ekosisteminde bir dalga başlatan ve geçtiğimiz hafta ikinci kez uzak bir tarihe ötelenen yeni Bond filminin de bunda payı büyük.

İngiltere’nin en büyük sinema zinciri olan Cineworld, geçtiğimiz gün İngiltere ve Amerika’daki tüm şubelerini geçici olarak kapatmayı düşündüklerini duyurmuştu. Bunun sonucunda 45.000 kadar çalışanın işsiz kalacağı bildirilen süreçte, hükümetlerin kamusal alandaki pandemi politikalarından da etkilenen bu zincirler, kapanma sebeplerini büyük filmlerin ertelenmesiyle açıklıyor. Ertelenen filmler arasında The Matrix 4 (Aralık 2021) ve The Batman (Mart 2022) de var.

Çıkan habere göre Cineworld yöneticileri yeni Bond filmi No Time To Die’ın Nisan 2021’e ertelenmesi üzerine bu kararı aldıklarını ve Marvel da dahil büyük stüdyo filmleri seyirciyle tekrar buluşuncaya kadar şubelerini kapalı tutacaklarını bildirdi. Dün akşam Amerikan sinema salonu zinciri Regal de Twitter hesaplarından mevcut üretim ve gösterim koşulları ile pek çok hizmet sektörünün sekteye uğraması gerekçesiyle tüm sinema salonlarını 8 Ekim Perşembe tarihinden itibaren kapatacağını duyurdu. New York valisi Andrew Cuomo, sinemaların kapalı kalması gerektiğine dair kararını bildirmişti.

Filmstories.co.uk sitesinin İngiltere’nin sinema salonu devlerinden Odeon’dan doğruladığı şekliyle de, şirket tamamen kapanmaktansa seansları haftanın belirli günlerinde gerçekleşecek şekilde azaltma yoluna gidiyor. Odeon, 9 Ekim Cuma’dan itibaren gösterim yapmak üzere yalnızca hafta sonları kapılarını açacak.

Christopher Nolan’ın dünya çapında 307 milyon dolar gişeyle şimdiye dek en az bilet satan filmlerinden biri olan Tenet’in seyirciyi tekrar salonlara çekip sinemaları kurtarma çabası da şimdilik boşa çıkmış gözüküyor. Uluslararası bilim dünyasında pandeminin hangi önlemlerle ele alınması gerektiği, şu ana dek pek çok ülkede uygulanan yaklaşımın işlevselliği ve genel anlamdaki toplum sağlığı adına doğurduğu sonuçlar tartışılırken, Türkiye’deki üretim ve gösterim ağı sahiplerinin bu konuda uygulayacağı yöntem ise hâlâ merak konusu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.