Şu An Okunan
Emin Alper ve Kurak Günler Ekibi Cannes’dan Seslendi: “Çiğdem Mater’e Özgürlük!”

Emin Alper ve Kurak Günler Ekibi Cannes’dan Seslendi: “Çiğdem Mater’e Özgürlük!”

Kurak Günler, Cannes

Dünya prömiyerini Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde yapan Kurak Günler‘in ekibi, filmin yapımcılarından Çiğdem Mater’i unutmadı. Hem gösterim öncesinde hem de fotoğraf çekimi sırasında, Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Mater’e destek mesajları verildi.

Bu yıl Cannes Film Festivali‘nin yarışmalı bölümlerine Türkiye’den katılan tek film olan Kurak Günler‘in dünya prömiyeri dün sabah gerçekleştirildi. Yönetmenliğini Emin Alper‘in, başrollerini ise Selahattin Paşalı ve Ekin Koç’un üstlendiği film, kuraklık sorunlarıyla boğuşan bir kasabaya atanan genç bir savcının yaşadıklarına odaklanıyor. Gösterimin ardından uluslararası basının büyük ilgi gösterdiği film politik atmosferi kullanış biçimi ve Türkiye’deki homofobiyi açık eden yaklaşımıyla dikkat çekti.

Festivalin Belirli Bir Bakış bölümünde yer alan Kurak Günler ekibi dün (23 Mayıs) gerçekleştirilen ilk gösteriminin ardından verdikleri mesajlarla da gündem yaratmayı başardı. Dünkü gösterimin öncesinde seyirciye seslenen Emin Alper, filmin yardımcı yapımcılarından birisi olan Çiğdem Mater’in Gezi Davası’nda hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı ve Mater’e destek mesajlarını iletti. Mater’e teşekkürlerini ileten Alper, akıllarının ve kalplerinin onunla olduğunu ifade etti.

Kurak Günler‘in dünya prömiyerinin ardından bugün gerçekleştirilen fotoğraf çekiminde de film ekibinin Çiğdem Mater’e verdiği destek devam etti. Çekimin ardından ‘Free Çiğdem Mater’ (Çiğdem Mater’e Özgürlük) dövizleriyle poz veren film ekibi, 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Mater’e destek mesajlarını sürdürdü.

2019’dan beri devam eden ve Gezi Direnişi’nin ülkedeki 16 hak savunucusu şahsında yargılandığı Gezi Davası, 26 Nisan günü sonuçlanmış ve aralarında Çiğdem Mater’in de bulunduğu yedi sanık hakkında 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı, beş yıla yakın bir süredir cezaevinde bulunan Osman Kavala’ya ise ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti. Çoğunluk (2010), Sivas (2014) ve Toz Bezi (2015) gibi pek çok filmin yapımcıları arasında yer alan Çiğdem Mater, karar duruşması için yurtdışından Türkiye’ye gelmişti. 18 yıl hapis cezası almasının ardından “kaçma şüphesi olduğu” gerekçesiyle tutuklandı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.