Şu An Okunan
Gezi Davası’nda Mahkeme Kararı Açıklandı: Sinemacılara Hapis Cezası

Gezi Davası’nda Mahkeme Kararı Açıklandı: Sinemacılara Hapis Cezası

Gezi Davası, Mücella Yapıcı, Can Atalay

Aralarında sinemacıların da bulunduğu 16 hak savunucusunun yargılandığı Gezi Davası’nda mahkeme kararı açıklandı. Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verilirken tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

2019’dan beri devam eden ve Gezi Direnişi’nin ülkedeki 16 hak savunucusu şahsında yargılandığı Gezi Davası’nın 22 Nisan Cuma günü görülmeye başlayan karar duruşması dün tamamlandı. Davanın tek tutuklu sanığı, beş yıla yakın bir süredir cezaevinde bulunan Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Tutuksuz yargılanan sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Can Atalay hakkında ise 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

Gezi Davası, Osman Kavala
Çizim: Murat Başol

Yeni Film Fonu dâhil birçok kültür projesini hayata geçiren Anadolu Kültür’ün kurucusu, sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Ekim 2017’den bu yana cezaevinde. Gezi Davası kapsamında Şubat 2020’de Kavala’nın da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında beraat kararı verilmiş ve Kavala’nın tahliyesine hükmedilmişti. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında apar topar yeni bir soruşturma başlatılmış ve Kavala’nın tahliyesine engel olunmuştu. Mahkemenin son olarak verdiği kararla, bozulan beraat kararı ve yeniden açılan davanın ardından Osman Kavala daha önce beraat ettiği suç sebebiyle ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Kavala, ikinci kez tutuklanma sebebi olan casusluk suçlamasından ise beraat etti.

Gezi Direnişi’yle ilgili belgesel yapma fikri iddianamede suç unsuru sayılan film yapımcısı Çiğdem Mater, cuma günü yaptığı savunmada şu ifadeleri sarf etmişti: “Bir filmle hükümetleri zor durumda bırakmak mümkün değil ama iktidarlar kendilerini zor durumda bırakabiliyor.” Çoğunluk (2010), Sivas (2014) ve Toz Bezi (2015) gibi pek çok filmin yapımcıları arasında yer alan Çiğdem Mater, karar duruşması için yurtdışından Türkiye’ye gelmişti. 18 yıl hapis cezası almasının ardından “kaçma şüphesi olduğu” gerekçesiyle tutuklandı.

Gezi Davası, Çiğdem Mater, Mine Özerden
Çizim: Murat Başol

18’er yıl hapis cezası alan isimlerden mimar Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ise parçası oldukları pek çok hak mücadelesinin yanı sıra Emek Sineması’nın sinema olarak varlığını sürdürmesi yolundaki kitlesel mücadeleye destekleriyle de tanınıyor. Uzun yıllar reklam sektöründe ve kültür-sanat alanında çalışan, yönettiği kısa film ve belgesellerle tanınan Mine Özerden de dava kapsamında hapis cezasına çarptırılan sinemacılardan birisi.

Söz konusu isimlerin daha önce beraat ettikleri ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasından ceza almaları, birçok hukukçu tarafından tarihte eşine az rastlanan bir adaletsizlik olarak görülüyor ve siyasi bir karar olarak değerlendiriliyor.

Gezi Davası
Çizim: Murat Başol

Gezi davasında verilen mahkûmiyet kararları bire karşı iki üyenin oyuyla alındı ve son duruşmada karara imza atan üye hâkimlerden Murat Bircan’ın 2018’de AKP’nin Samsun milletvekili aday adayı olduğu bilgisi avukatlar tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Mahkûmiyetlere karşı çıkan üye hâkim Kürşad Bektaş ise karara şerh düştü: “Sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeter her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil de bulunmadığından beraati, tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim.”

Gezi Davası
Çizim: Murat Başol

Alınan karara tepkiler yağarken, avukatların kararı protesto etmek için Çağlayan Adliyesi’nde nöbet başlatacakları, ilk nöbetin 26 Nisan Salı saat 11:00’de gerçekleştirileceği duyuruldu.

Öte yandan Taksim Dayanışması çıkan hapis kararlarının ardından 26 Nisan Salı günü herkesi saat 19.00’da Beyoğlu’nda TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde yapılacak basın açıklamasına çağırdı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.