Şu An Okunan
Harvey Weinstein Davası Sürüyor

Harvey Weinstein Davası Sürüyor

Cinsel taciz ve saldırı suçları ifşa edilene kadar Hollywood’un zirvesinde oturan yapımcının sektördeki zorbalık geçmişini uzun süredir takip eden ünlü gazeteci Ken Auletta, on gün önce başlayan Weinstein davasını yorumluyor.

6 Ocak’ta başlayan ve Mart ayı içinde sonuçlanması beklenen Harvey Weinstein davasında jüri oluşturma süreci devam ediyor. Ünlü model Gigi Hadid’in de potansiyel jüri üyeleri arasında yer aldığı davada Weinstein, iki tecavüz ve bir cinsel saldırıyla yargılansa da, seksenden fazla kadın tarafından cinsel istismarla suçlanıyor.

Miramax’in kurucusu ve Kill Bill, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi gibi birçok ikonik filmin yapımcısı Weinstein’in cinsel suçlar sebebiyle ömür boyu hapisle yargılanması, cinsel suçlar ve zorbalık açısından Hollywood tarihini de sorgulamaya açmış durumda.   

Ancak ‘The New Yorker’ yazarlarından Ken Auletta’ya göre Weinstein’in duruşması başlı başına bir “olay”. “Film tarihine etraflıca bakarsanız, stüdyo başkanlarının art niyetli davranışlarına yönelik hâlâ anlatılamayan birçok örnekle karşılaşırsınız; Weinstein’in de ifadelerinde kullandığı, kariyerinde ilerleyebilmek için o ‘kasting koltuğuna’ oturan aktristlerle ilgili. Ancak bu olaylar nadirdi, bir kadına tecavüz etmek ve Weinstein’in yargılandığı şeylerin ‘bazılarını’ yapmak mı: İşte bu çok farklı.”

Auletta 2002 yılında ‘The New Yorker’ için kaleme aldığı ‘Güzel ve Çirkin’ yazısından bu yana Weinstein davasıyla yakından ilgileniyor. 2021’de yayımlanacak Weinstein biyografisi üzerinde çalışmaya devam eden gazeteci, konuyla ilgili yüzden fazla röportaja ve pek çok araştırmaya imza atmış olmanın yanı sıra, dava sürecini de günbegün takip ediyor.

Auletta’ya göre davaya dair en büyük mesele, cinsel tacize, tecavüze, mobbinge karşı feminist bir çığlığa dönüşen #MeToo hareketinin “poster çocuğu” Weinstein’e jürinin nasıl tepki vereceği. Kanıtlara ve şahitlere bakılırsa, Weinstein’in “suçsuzluğu” kanıtlanabilir değil, ancak bundan emin olmak da henüz mümkün değil.

Weinstein’in suçsuz bulunması durumunda Hollywood’un ve feminist grupların müthiş bir öfkeyle atağa geçeceğini öngören Auletta, bu durumda “aklanan” yapımcının sinema sektörüne geri dönmeye çalışacağını düşünüyor: “Sevdiği ve iyi olduğu alan bu. Ama davada ne olursa olsun, geri dönmek onun için çok zor olacak çünkü halk onun bir zorba olduğunu artık biliyor. İnsanların onunla çalışmak isteyeceklerini ve yeniden başarılı olabileceğini hayal bile edemiyorum.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.