Şu An Okunan
IMDb ‘Doğum Adı’ Politikasını Değiştiriyor

IMDb ‘Doğum Adı’ Politikasını Değiştiriyor

En kapsamlı çevrimiçi sinema veritabanı IMDb, bundan böyle kullanıcılarının sitedeki profillerinden doğum adlarını kaldırmalarına izin verecek. Bu değişikliğe, sitenin trans kullanıcılarından gelen tepkiler üzerine karar verildi.

Konu ilk kez Nisan ayında, IndieWire’da çıkan haber üzerine gündeme gelmişti. Habere göre iki ünlü trans oyuncu, her türlü talep ve başvurularına, hatta üst düzeyde yürütülen lobi çalışmasına rağmen, IMDb’deki biyografilerinden doğum isimlerini kaldırtmayı başaramamıştı. Homofobiye karşı mücadele amaçlı medya ödülleriyle dikkat çeken GLAAD (Karalamaya Karşı Gey ve Lezbiyen Birliği), Haziran ayında LGBTİ+ gruplarıyla bir araya gelerek ve Ekran Oyuncuları Derneği SAG-AFTRA’nın da desteğini alarak, IMDb’yi trans bireylerin doğum adlarını rızalarını almaksızın yayınlayan politikalarından vazgeçmeye çağırmıştı.

Sitenin yeni yayın politikasıyla, doğum adlarının kaldırılmasını isteyen kişiler IMDb’nin müşteri desteği bölümüyle iletişime geçerek bu yönde bir talepte bulunabilecekler. Eğer kamuda yaygın biçimde bilinmiyorsa ve kişinin kendisi artık kullanmıyorsa, doğum adı o kişinin biyografisinden çıkarılacak. GLAAD ve SAG-AFTRA, IMDb’nin bu güncellemesini “doğru yönde fakat yeterli olmayan bir çözüm” olarak değerlendirdi.

IMDb’nin duyurusunun ardından IndieWire’a konuşan trans aktris Laverne Cox, trans bireylerin doğum adlarının rızaları olmaksızın yayınlanmasının travmatik etkilerinin altını çizdi ve konunun “çok çok karmaşık” olduğunu ekledi. “Bir tarafta kapsamlı bilgi vermek isteyen bir web sitesi var, diğer tarafta çok derin bir travma ve doğum adı açıklanan birisinin maruz kalabileceği taciz var. Taciz çoğunlukla bu konunun bir parçası ve genellikle şiddet de öyle.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.