Şu An Okunan
Peter Fonda Hayata Veda Etti

Peter Fonda Hayata Veda Etti

Yeni Hollywood Sineması’nın kült figürlerinden Peter Fonda 79 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikan sinemasının kültleşmiş figürlerinden Peter Fonda, akciğer kanseri nedeniyle 16 Ağustos’ta hayata veda etti. Hollywood’un Altın Çağı’nın yıldızlarından Henry Fonda’nın oğlu, Jane Fonda’nın erkek kardeşi, diğer aile üyeleri gibi oyunculuğu seçecek Bridget Fonda’nın da babası olan Peter Fonda, 1961’de tiyatroya başlamış, ardından 1963 yılında Haryy Keller imzalı Tammy and the Doctor’la sinemaya adım atmıştı.

Roger Corman’ın saykedelik filmi The Trip’te (1967) de rol alan Fonda’nın kariyerinin hiç kuşkusuz en önemli filmi ise, aynı zamanda yapımcıları ve senaristleri arasında da yer aldığı Easy Rider (1969) oldu. Bir dönemin ruhunu yansıtan, bir kuşağın arayışını ve isyanını perdeye taşıyan Dennis Hopper imzalı Easy Rider, aynı zamanda Yeni Hollywood akımının da sembol filmlerinden biri hâline gelecekti.

Fonda’nın ilk yönetmenlik denemesi 1971 tarihli western The Hired Hand oldu. 70’li yıllarda iki film daha çekti Fonda: Bilimkurgu denemesi Idaho Transfer (1973) ve komedi türündeki Wanda Nevada (1979). Sonrasındaysa kariyerine oyuncu olarak devam etti.

Dennis Hopper ve Terry Southern’la birlikte Easy Rider’la 1970’te En İyi Orijinal Senaryo dalında Oscar’a aday gösterilen Fonda, Victor Nunez’in yönettiği Ulee’s Gold (1998) filmiyle bu kez En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adayı oldu. John Carpenter’ın Los Angeles’tan Kaçış’ında (Escape From L.A., 1996), Steven Soderbergh’in The Limey’sinde (1999) ve 2000’lerin en iyi westernleri arasında kabul edilen James Mangold imzalı 3:10 Yuma’da (3:10 to Yuma, 2007) da rol alan Fonda’nın 2003 yılından bu yana Hollywood Bulvarı’nda bir yıldızı bulunuyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.