Şu An Okunan
Jackie Brown Oyuncusu Robert Forster Öldü

Jackie Brown Oyuncusu Robert Forster Öldü

Sinemaya 1960’larda adım atan, Tarantino’nun yeniden keşfiyle Jackie Brown’da rol alarak Oscar adaylığı kazanan oyuncu, Twin Peaks ve El Camino: A Breaking Bad Movie’de de rol almıştı.

Jackie Brown’daki (1997) rolüyle Oscar’a aday olan Robert Forster, 11 Ekim’de hayata veda etti. Aktörün önemli bir yan karakteri canlandırdığı, Breaking Bad dizisinin devamı niteliğindeki El Camino: A Breaking Bad Movie de Netflix’te aynı gün yayınlanmaya başlamıştı. 1960’lardan bu yana onlarca sinema ve TV yapımında yer alan aktör en çok, serinkanlı, güven verici ve olgun karakterlerin oyuncusu olarak tanınıyordu. Forster’ın en iyi bilinen rollerinden biri de, Twin Peaks’teki (2017) Şerif Frank Truman olmuştu. Beyin kanseri sebebiyle ölen oyuncu, 78 yaşındaydı.

Forster oyunculuğa Broadway’de adım atmış, sinemada ise ilk olarak John Huston’ın Marlon Brando ve Elizabeth Taylor’lı ilginç filmi Reflections in a Golden Eye’da (1967) rol almıştı. Filmde Brando’nun hayat verdiği binbaşı karakterinin arzu nesnesine dönüşen bir askeri canlandırıyordu. Oyuncuyu küçük çapta bir yıldızlığa taşıyan rol ise, Vietnam Savaşı ve TV haberciliğinin yükselen önemi gibi dönemin kritik konularını etik açıdan ele alan, belgesel-kurmaca karışımı yapısıyla Amerikan bağımsız sinemasında ayrıksı bir yeri olan Medium Cool’daki (1969) kameraman karakteri oldu. Kısa süren TV dizileri ve Alligator (1980) gibi düşük profilli filmlerin ardından, aktörün kariyeri 1990’ların başında tam anlamıyla bir düşüşe geçmişti. Ta ki Quentin Tarantino, pek çok oyuncusuna yapmış olduğu gibi, onu incelikli bir karakterle yeniden gündeme taşıyana kadar.

Tarantino ilkgençlik yıllarından beri hayran olduğu Forster’la önce Rezervuar Köpekleri’ndeki (Reservoir Dogs, 1992) mafya babası rolü için görüşmüş ancak Lawrence Tierney’de karar kılmıştı. Elmore Leonard’ın ‘Rom Kokteyli’ (Rum Punch) romanını Jackie Brown ismiyle senaryolaştırmaya başladığında ise, başroldeki Pam Grier’e eşlik edecek kefaletçi Max Cherry karakteri için aklında Forster’dan başkası yoktu. Bu rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar’a aday olan aktör, böylece yeni kuşaklar ve dünya çapında geniş kitleler tarafından tanınır hale geldi. Forster sonrasında da Gus Van Sant’in Sapık’ından (Psycho, 1998) David Lynch şaheseri Mulholland Çıkmazı’na (Mulholland Drive, 2001) ve Alexander Payne imzalı Senden Bana Kalan’a (The Descendants, 2011), pek çok önemli yapımda yer aldı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.