Şu An Okunan
Nick Cave’in İran Kedilerinden Haberi Var

Nick Cave’in İran Kedilerinden Haberi Var

Nick Cave, İranlı bir hayranının mektubuna yazdığı cevapta Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor’u ne kadar sevdiğini anlatıyor ve The Bad Seeds’in turne takvimiyle ilgili müjdeli bir haber veriyor.

Günümüzün en büyük ozanlarından Nick Cave, 2018 sonundan bu yana hayranlarının sorularına samimi, incelikli yanıtlar verdiği internet sitesi The Red Hand Files’da, son olarak İranlı bir hayranının kısa mektubunu yanıtladı. Meşhed kentinden yazan Sadegh, Cave’e şöyle sesleniyordu: “İran’da ‘Batılı sanatçıların’ konser vermesi yasak. Umarım Türkiye’de yeniden konser verirsiniz de sizi izleme şansına erişiriz. Ayrıca umarım, gelecekte sanatçılar konserlerini iptal etmek yerine baskıcı ülkelerdeki hayranları için seslerini yükseltmeyi tercih ederler.”

Hayranının mektubuna verdiği yanıtta, birkaç yıl önce Tahranlı bir arkadaşı sayesinde izlediği Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor’dan (Kasi az Gorbehaye İrani Khabar Nadareh, 2009) övgülerle bahseden Cave, Bahman Ghobadi’nin filmini “cesur, mizahi, tehlikeli, yürek burkan ama nihayetinde izleyiciye moral veren” bir film olarak tanımlıyor. “Rejimin groteskliğine ve baskıcılığına karşın müzisyenlerin müziklerini icra etmek için verdiği inanılmaz mücadele ilham vericiydi” diyen Cave, filmi tüm zamanların en büyük rock ‘n’ roll filmlerinden biri olarak gördüğünü dile getiriyor ve ataerkil, otoriter güçlerin dünyanın her yerinde öyle ya da böyle etkili olduğunu, kimi “yüce değerler” adına müzisyenleri susturmaya, ifade özgürlüğünü bastırmaya çalıştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “tabii ki buna direnmeliyiz.”

Mektubun devamındaysa müjdeli bir haber var: “Görünen o ki The Bad Seeds gelecek yıl İstanbul’da bir konser verecek ve eğer bu, 2018’de verdiğimiz konsere benzerse eminim bomba gibi olacak.” Cave, İranlı hayranı Sadegh’e mektubunu, “Bana adresini gönderirsen sana da bir bilet hediye etmek isteriz. Elbette bir konser için bu kadar yol gelmek zorunda kalman üzücü ama The Bad Seeds seni görmekten mutlu olacaktır” sözleriyle bitiriyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.