Şu An Okunan
Asghar Farhadi İntihal Suçlamasıyla Mahkeme Önünde

Asghar Farhadi İntihal Suçlamasıyla Mahkeme Önünde

Asghar Farhadi

İranlı yönetmen Asghar Farhadi, son filmi Kahraman‘ın senaryosunun çalıntı olduğu iddiasıyla karşı karşıya. İlk mahkeme sunulan delilleri yeterli bulup Farhadi’nin suçluluğu yönünde karar aldı. Nihai karar ise ikinci mahkeme tarafından verilecek.

Güncel İran sinemasının en önemli isimlerinden, iki Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi, son filmi Kahraman‘ın (Ghahreman, 2021) senaryosunda intihal yapmakla suçlanıyor. Yönetmenin eski bir öğrencisi olan Azadeh Masihzadeh, Farhadi’nin Kahraman‘da konu ettiği hikâyenin kendisinin 2019 yapımı belgeseli All Winners, All Losers‘tan çalıntı olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, Masihzadeh’in iddiasında sunduğu delilleri yeterli buldu ve Farhadi’nin telif hakları ihlali yaptığı yönünde görüş bildirdi. Ancak bu nihai kararın verildiği anlamına gelmiyor. İran hukuk sistemine göre bu kararın ardından dava ikinci bir hâkimin görüşüne sunulacak. İkinci hâkimin kararına göre ilk karar onaylanabileceği gibi davanın temyize taşınması ve yeniden görülmesi de ihtimal dâhilinde.

A Hero
Kahraman

Hem Farhadi’nin hem de Masihzadeh’in filmlerinde konu ettikleri İran’da gerçekten yaşanmış bir olaya dayanıyor. Olaya göre sokakta bir miktar para bulan bir adamın ihtiyacı olmasına rağmen altınları sahibine teslim etmesi medyada yankı buluyor ve adamın hayatı bu doğrultuda etkileniyor. Masihzadeh, 2014 yılında Farhadi’ye ait bir belgesel atölyesinde bu konuyu araştırdığını ve ilgili şahsı bulup adamın belgeselini yaptığını, Farhadi’nin de yeni filminde kendisine atıfta bulunmaksızın fikrini çaldığını iddia ediyor.

The Hollywood Reporter’ın haberine göre Farhadi ve filmin ortak yapımcılığını üstlenen Memento Production’dan Alexandre Mallet-Guy, filmde ele alınan konunun kamuya ait bir bilgi olduğunu, Masihzadeh’in filminden önce birçok televizyon haberi ve makalenin yayınlanmış olduğunu, Masihzadeh’in bu konuda bir hak talep edemeyeceğini ifade ediyor. Masihzadeh’in iddiası ise bunun doğru olmadığı, bu hikâyeyi birkaç yerel yayından kendisinin keşfedip araştırdığı ve haberin bu vesileyle duyulduğu yönünde. Farhadi ise konuyu kendisinin araştırdığını ve bahsi geçen olayın filmi için yalnızca bir çıkış noktası olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte Kahraman ve All Winners, All Losers filmlerinin aynı olaydan yola çıktığını da kabul ediyor. Öte yandan yönetmen filmin seyirciyle buluştuğu dönem verdiği röportajlarda filme dair fikrin aklına nasıl geldiğini söylemenin zor olduğunu söylemiş ama o dönem öğrencileriyle böyle yerel haberleri araştırdıklarını da ifade etmişti.

Masihzadeh’in filmini (İngilizce altyazıyla) YouTube üzerinden izlemek mümkün. Filmin açılışında Masihzadeh, 2014 yılında katıldığı atölyeden ve filmin yapım sürecinden de kısaca bahsediyor.

Farhadi dava sürecinin başlamasının ardından Masihzadeh’ye karalama iddiasıyla karşı dava açma talebinde bulunmuştu. Mahkeme bu talebi reddetti. Farhadi’nin intihal suçlaması yönündeki nihai karar ise ikinci hâkimin kararıyla belli olacak. Yönetmenin suçlu bulunması hâlinde filmden elde ettiği tüm gelirleri Masihzadeh’ye vermesi hatta hapis cezası olması da ihtimal dâhilinde. Kahraman, dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’yle dönmüş, ardından dünya çapında 2,5 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde etmişti.

Kaynak: The Hollywood Reporter

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.