Şu An Okunan
Salt’ta Gösterim ve Söyleşi: Hisar Kısa Film Yarışması

Salt’ta Gösterim ve Söyleşi: Hisar Kısa Film Yarışması

Türkiye’nin ilk kısa film festivali olan Hisar Kısa Film Yarışması üzerine araştırma yürüten Salt, bu kapsamda bir gösterim ve söyleşi programı düzenliyor. 17 Şubat Cumartesi günü Salt Galata’da gerçekleştirilecek etkinlik yarışmada ödül kazanan dört filmi yeniden izleyiciyle buluşturacak.

2011 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden kültür, sanat ve araştırma kurumu Salt, Hisar Kısa Film Yarışması üzerine yürüttüğü araştırma kapsamında geçtiğimiz Ekim ayında bir etkinlik düzenlemişti. Türkiye’nin ilk kısa film festivali olma niteliğine sahip yarışma Robert Kolej Sinema Kulübü tarafından 1967-1970 yıllarında düzenlenmişti. 16mm filmlerin yarıştığı Hisar Kısa Film Yarışması, kendisini Türkiye sinemasında Yeşilçam’a alternatif olarak konumlandıran bir anlayışı benimsemişti. Sinematek ve film gösterimlerinin ötesine geçerek kısa film pratiğini güçlendirmeyi amaçlayan yarışma, düzenlendiği dört yılda kurgu, belgesel ve animasyonun da bulunduğu yüzü aşkın kısa filme programında yer vermişti. Ekim 2023 programında düzenlenen etkinlikte yarışmada ödül kazanan dört filmi elli yılı aşkın süre sonra ilk kez seyirciyle buluşturan Salt, ikinci edisyonunun Şubat ayında düzenleneceğini duyurdu.

1968 Robert Kolej Sinema Kulübü yönetim ekibi / Hasan Gürdal Arşivi

Program kapsamında ilk kez 1967’de Robert Kolej Sinema Kulübü’nün düzenlediği Hisar Kısa Film Yarışması’nda gösterilen ve 16mm dalında birincilik ödülünü kazanan Özer Kabaş imzalı İstanbul Hatırası başta olmak üzere Özcan Arca imzalı Zürafa Sokağı (1968), Turgut Alev ve Hasan Gürdal imzalı Politikacı (1968) ve Tan Oral imzalı Cumartesi-Pazar (1969) filmleri gösterilecek. Araştırmanın danışmanlığını yürüten yönetmen Deniz Tortum yönetmenler Özcan Arca, Turgut Alev, Hasan Gürdal ve Tan Oral’la filmleri ve yarışmanın organizasyonu üzerine sohbet edecek. İstanbul Hatırası‘nın gösterimi sonrası katılımcılara açık bir tartışma oturumu yapılacak.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan etkinlik 17 Şubat Cumartesi günü saat 14:00’te Salt Galata, Oditoryum’da gerçekleştirilecek. Programa dair detaylara Salt’ın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.