Şu An Okunan
Scorsese’den Ari Aster’e Övgü

Scorsese’den Ari Aster’e Övgü

Dünya sinemasını yakından takip eden ve özgün yeni seslere verdiği destekle de tanınan Martin Scorsese, Midsommar‘ın Blu-ray formatında çıkacak “yönetmenin kurgusu” versiyonu için, Ari Aster sinemasına dair övgü dolu sözler içeren bir sunuş hazırladı.

Elli yılı aşan bir kariyere sahip olan Martin Scorsese, neredeyse her yıl yeni bir projeyle sinemasal mirasını tazelemekle kalmıyor, dünya sinemasına yön verebilecek yeni sesleri de destekliyor. Safdie Kardeşler, Joanna Hogg, Alice Rohrwacher ve Jonas Carpignano gibi heyecan verici genç auteur yönetmenlerin filmlerine yapımcı olarak ne kadar görünürlük kattığını biliyoruz. 

Scorsese’nin desteğini açıkça göstermekten çekinmediği bir diğer isim de Ari Aster. Yalnızca iki filmi bulunan Aster, Ayin (Hereditary, 2018) ve Midsommar (2019) gibi karakter odaklı iki korku filmiyle büyük başarı yakalamış, seyircileri de çoğu zaman ikiye bölmeyi başarmıştı. Midsommar’ın 4K Blu-ray formatında çıkacak “yönetmenin kurgusu” versiyonu için bir sunuş hazırlayan Scorsese, Aster’in “filmin biçimi üzerindeki kontrolünden, kadrajlarının keskinliğinden; mizansenin içindeki hareket, aksiyonun ritmi ve sese dair hakimiyetinden” övgüyle söz etti. Ayin hakkında bunları söyleyen Scorsese şöyle devam ediyordu: “Film ilerledikçe filmin biçimsel yetkinliği beni farklı şekillerde etkilemeye, hatta bir anlamda “rahatsız edici” boyuta varmaya başladı. Örneğin, aile üyelerinden birinin kaybın ardından yaşanan o meşhur aile yemeği sahnesi… Akılda kalıcı tüm korku filmleri gibi, adı konulamayan, hakkında söz edilemeyen, derinlerdeki bir şeyi kazıyor film. Şiddet, fiziksel olduğu kadar duygusal da.”

Usta yönetmen, daha büyük bütçeli ve iddialı olan Midsommar’ı izlemeden önce, böylesi etkileyici bir ilk filmden sonra ikinci filmin hayal kırıklığı yaratabileceğinden korktuğunu ama durumun öyle olmadığını söylüyor. Midsommar hakkındaki hislerini şöyle özetliyor Scorsese: “Başarılı olan ilk filmin ardından daha fazla para ve olanak bazen seyirciyi mutlu etmek adına daha büyük kaygı anlamına da gelebiliyor. Midsommar’ı izlemeye başlar başlamaz durumun böyle olmadığını anladım. Filmin üzerindeki biçimsel kontrol belki Ayin’dekinden bile daha etkileyici. Karakterler, hakiki olduklarından dolayı sizi derinden etkileyecek bazı duyguları eşeliyorlar. Filmin özellikle son bölümlerinde, uzun süre zihninizden çıkmayacak birtakım imgelerin -benim aklımdan çıkmadılar- yer aldığını da eklemeliyim.”

Kaynak: The Film Stage

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.