Şu An Okunan
Spike Lee’dan George Floyd Anısına Bir Video

Spike Lee’dan George Floyd Anısına Bir Video

Do The Right Thing (1989) ve Malcolm X (1992) gibi filmleriyle 90’lardan bu yana ABD’li siyahlar için önemli figürlerinden biri olan Spike Lee, polis tarafından gözaltına alınırken katledilen George Floyd anısına bir video paylaştı.

Afrikalı Amerikalı bir ABD vatandaşı olan George Floyd’un 25 Mayıs’ta bir polis tarafından sokakta gözaltına alınırken öldürülmesinin ardından ülkenin neredeyse tamamı sokak eylemlerine sahne oldu. Polis şiddetine maruz kalarak yaşamını yitiren siyah vatandaşların listesinin kabarık olduğu ABD’de Floyd’un ölümü geniş çaplı bir tepki doğurdu. Yapım şirketlerinden oyuncu ve yönetmenlere sinema dünyasının pek çok ismi de konuyla ilgili açıklama yaptı. Bu konuda sessiz kalmayacak isimlerden biri de Spike Lee elbette.  ABD’deki siyahlara dair pek çok konuda referans olan filmi Do The Right Thing’in en ünlü sahnelerinden birini yeniden kurgulayarak paylaştı.

CNN’de George Floyd’a adanmış olan ‘Nefes Alamıyorum: ABD’de Yaşayan ve Ölen Vatandaşlar’ (I Can’t Breathe: Black Men Living and Dying In America) adlı programda gösterilen videoyu Spike Lee daha sonra Twitter hesabından da paylaştı.

“Tarih tekerrür etmeyi bırakacak mı?” yazısıyla açılan videoda, Do The Right Thing’in Radio Raheem karakterinin polis tarafından uğradığı ırkçı şiddeti, George Floyd ve yaşamını onuna benzer bir şekilde 2014 yılında yitiren Eric Garner’ın görüntüleriyle paralel şekilde kurgulanmış olarak görüyoruz.

 

Kaynak: Deadline

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.