Şu An Okunan
Stellan Skarsgård’a Nordik Onur Ejderi

Stellan Skarsgård’a Nordik Onur Ejderi

Göteborg Film Festivali’nde onur ödülü verilen ünlü oyuncu, festival seyircisiyle yaptığı sohbette çok sayıda kötü filmde oynamış olmaktan Lars von Trier’le işbirliğine, Marvel filmleri deneyiminden Scorsese’nin Marvel makalesine, pek çok konuda görüş ve anılarını paylaştı.

İsveç’in en büyük uluslararası yıldızlarından Stellan Skarsgård, Nordik ülkelerin başlıca film etkinliği olan 43. Göteborg Film Festivali’nde (24 Ocak – 3 Şubat) Nordik Onur Ejderi ile ödüllendirildi. Kısa süre önce Chernobyl’deki rolüyle Altın Küre kazanan oyuncu, ‘çıkış filmi’ sayılabilecek The Simple Minded Murderer’ın (Den enfaldige mördaren, 1982) gösteriminin ardından festival yönetmeni Jonas Holmberg moderatörlüğünde seyircilerle sohbet etti ve Variety’nin haberine göre kariyerine dair pek çok içten açıklamada bulunurken salondakileri bol bol güldürdü.

İlk kez on yedi yaşındayken Bombi Bitt och jag (1968) isimli TV dizisiyle ekranda görünen Skarsgård, kendisine Berlin Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıracak The Simple Minded Murderer’a gelene dek çok sayıda kötü filmde oynadığını, hatta bu yüzden “kamera korkusu” geliştirdiğini anlattı. Oyuncuyu dünya çapında geniş kitlelere tanıtan film, şüphesiz, (daha birçok filmde birlikte çalışacağı) Lars von Trier’in Dalgaları Aşmak’ı (Breaking the Waves, 1996) olmuştu. Skarsgård von Trier’le işbirliği için şu sözleri sarf etti: “Lars’la çalıştığınız zaman, istediğinizi yaparsınız. Senaryoları son derece sıkı biçimde yapılandırılmıştır ama onun çekme biçimi, filmlerini canlı kılar.”

“Tekel her yerde!”
Ünlü oyuncu ayrıca Hollywood gişe filmlerindeki deneyimlerinden de bahsetti. Thor: Karanlık Dünya’daki (Thor: Dark World, 2013) Dr. Selvig rolünde bir kara tahta önünde açıklamalarda bulunduğu sahneyi anan Skarsgård, “Filmi bitirdiklerinde ne olup bittiğini kimsenin anlamadığını fark ettiler. En azından bir kısmının açıklandığı bir sahneye ihtiyaçları vardı, böylece beni bu göreve çağırdılar!” dedi. İsveçli aktör, filmin hazırlık sürecinde yapılan ilk okuma seansından bir anekdotu da paylaştı. Skarsgård, Marvel Stüdyoları’nın başkanı Kevin Feige’nin de bulunduğu toplantıda “Bu çizgi roman işi, bunda gerçekten para var mı?” demiş. “Bütün masa donup kaldı.”

Holmberg’in yönlendirmesiyle Martin Scorsese’nin Marvel filmlerini eleştirdiği New York Times makalesi hakkında da yorum yapan aktör, “Durumun Marvel’ın suçu olmadığını söyledi, çünkü değil. Dijital platformların piyasayı ele geçirmeye başlamış olması da Netflix’in suçu değil. Onlarca yıl, pazarın her şeye hükmetmesi gerektiğine inandık. Her şeyin sebebi bu! Tekel her yerde ve orta ölçekli filmlere artık yer yok. Guguk Kuşu Stockholm’de yirmi yıl oynamıştı! Bu bir daha olmayacak,” ifadelerini kullandı ve sinema dünyasında yaşanan olumsuz gelişmeleri “dünyanın ekonomik sistemlerinin nasıl işlemesi gerektiğine ilişkin düşünce”ye bağladı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.