Şu An Okunan
Studio Ghibli’nin İlk 3D CGI Animasyonu

Studio Ghibli’nin İlk 3D CGI Animasyonu

Hayao Miyazaki’nin 2023’te tamamlanacağı söylenen yeni filmini bekleyeduralım, usta ismin oğlu Gorô Miyazaki, geleneksel el çizimi animasyonlarıyla nam salan Studio Ghibli için bir ilke imza atacak.

Gorô Miyazaki’yi pek çoğumuz, Ursula K. Le Guin’in fantazya klasiği Yerdeniz serisinden uyarladığı 2006 tarihli animasyonuyla hatırlıyoruz. Hayao Miyazaki’nin oğlu sıfatıyla giriştiği bu işin yükü yetmezmiş gibi, bir de Le Guin uyarlamaya çalışarak iki kat zorlu bir işe girişmişti Gorô. Büyük beklentilerin altında bir nebze ezildiğini de söylemek mümkün.

Studio Ghibli’nin aktif üyelerinden biri olarak üretmeye devam eden Gorô Miyazaki’nin yeni projesi, el çizimi animasyonun son kalelerinden biri olarak görülen Studio Ghibli’nin hayranlarından bir kısmını hayal kırıklığına uğratabilir. Zira söz konusu proje, tamamıyla dijital olarak, bilgisayar grafikleriyle oluşturulmuş ilk Studio Ghibli filmi olacak. 

Aya to Majo‘dan paylaşılan bir kare

Dünyaca ünlü çocuk kitabı yazarı Diana Wynne Jones’un ‘Earwig and the Witch’ adlı yapıtından uyarlanan Aya to Majo (Aya ve Cadı), bir yetimhaneden evlatlık olarak alınan Aya’nın yeni evinde iksirler, efsunlu kitaplar ve gizemli odalarla dolu bir diyarla karşılaşmasını anlatıyor. Studio Ghibli hayranları, Diana Wynne Jones’un yapıtlarına aşina. Hayao Miyazaki’nin Yürüyen Şato’su (Hauru no ugoku shiro, 2004) da yazarın bir romanından uyarlanmıştı. 2020 kışında seyirci karşısına çıkması beklenen filmin projesi, ilk başta Hayao Miyazaki tarafından geliştirilmeye başlanmış, daha sonra oğlu Gorô tarafından devralınmıştı. Filmin 3 Haziran’da açıklanan Cannes 2020 resmî seçkisinde yer alması beklentileri arttırdı.

Geleneksel çizimleriyle kendine has bir estetik yakalayan Studio Ghibli’nin tamamıyla CGI teknolojisiyle kotarılan 3D bir filmde kendine has büyüsünü koruyup koruyamayacağını hep beraber göreceğiz.

Aya to Majo

Efsanevi animasyon stüdyosunun asıl heyecan yaratan projesi içinse 2023’e kadar beklememiz gerekecek gibi gözüküyor. Bir kez daha emeklilik kararından vazgeçen Hayao Miyazaki’nin yeni filmi ‘Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka’ (Nasıl Yaşanır?) üzerinde halen 60 animasyon sanatçısı çalışıyor ve stüdyonun en büyük bütçeli işi olduğu konuşuluyor.

Kaynak: The Film Stage

Açılış fotoğrafı: Gorô Miyazaki (solda) ve Hayao Miyazaki

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.