Türkiye’deki Film Festivallerine Cinsiyet Eşitliği Çağrısı: 2020’ye kadar 50/50!
Filmmor Kadın Kooperatifi, sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası #5050×2020 (2020 yılına kadar %50 eşitlik) kampanyasının Türkiye’de yaygınlaşması için çağrıda bulunmaya başladı. Eylül sonunda gerçekleşecek Adana Altın Koza Film Festivali’nin yönetim kuruluna mail göndererek 5050×2020 Taahhüdü’nü imzalamaya davet eden Filmmor, cinsiyet eşitliği için harekete geçilmesine ilişkin önerilerini diğer yerli festivaller ile de paylaşacağını açıkladı.
5050×2020 ile festivaller, seçici kurul üyeleri ile film programcılarının listesini sunarak kendi iç dinamiklerine şeffaflık getirmeyi, seçkilerinde yer alan filmlerin ekiplerindeki cinsiyet dağılımını gösteren istatistik bilgileri paylaşmayı ve tüm bu başlıklarda cinsiyet eşitliğini hedefleyerek kademeli olarak hayata geçirmeyi taahhüt ediyor.
Taahhütname, şimdiye dek Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Locarno da dahil 35 uluslararası film festivali tarafından imzalandı; British Film Institute ve kültürel destek fonu Eurimages’ı yöneten Avrupa Konseyi gibi sinema dünyasına yön veren başlıca kurumlar tarafından da benimsendi.
#5050×2020 kampanyası, İsveç Film Enstitüsü’nün 2016 Cannes Film Festivali’nde düzenlediği, ‘Fifty Fifty by 2020’ sloganını taşıyan seminer ile uluslararası gündeme taşınmaya başladı. 2011’de İsveç Film Enstitüsü’ne CEO olarak atanan Anna Serner, ülkesinde sinema fonlarının yarısının kadın sinemacılara tahsis edilmesini bir öncelik olarak belirlemişti. Serner yönetimindeki Enstitü, 2018’de Cannes Film Festivali’nin desteğiyle ‘Take Two: Next moves for #MeToo’ etkinliğini düzenledi ve hareketin uluslararası görünürlüğü, aralarında Cate Blanchett, Kristen Stewart, Salma Hayek gibi yıldızların bulunduğu 82 kadın sinemacının kırmızı halıda yaptığı protesto yürüyüşüyle zirvesine ulaştı.