Şu An Okunan
Vizyon Tarihini Değiştirmeyen Film: ‘Tenet’

Vizyon Tarihini Değiştirmeyen Film: ‘Tenet’

Christopher Nolan’ın uluslararası casus gerilimi Tenet’in vizyon tarihi, bu yazın diğer iddialı stüdyo filmlerinin aksine hâlâ ertelenmedi. Warner Bros. ve Nolan, ‘endüstriyi kurtaran film’e imza atmış olmaya kararlı görünüyorlar. Hedef 17 Temmuz.

Pandemi sebebiyle neredeyse tüm filmlerin ve sinema etkinliklerinin tarihi ertelenmişken, vizyon tarihini değiştirmemiş olan bir film var: Tenet. Christopher Nolan’ın 200 milyon doları aşan bir bütçeyle çekilen ve normal şartlarda 2020 yazının destansı gişe hit’i olmak üzere tasarlanan filminin vizyon tarihi, hâlâ 17 Temmuz olarak görünüyor. In the Heights ve Jungle Cruise gibi diğer yaz filmleri için yapılan planlar değiştirildi; yeni Bond filmi No Time to Die ve Vin Diesel aksiyonu F9’un vizyon tarihleri çoktan ötelendi; Tenet’in yapım şirketi Warner Bros. da yeni Batman filmini ertelemeye çoktan ikna oldu ve örneğin Scoob!’un prömiyerini dijital ortama kaydırdı ama, tüm bu gelişmeler olurken, Tenet için yapılan planlarda şimdilik bir değişikliğe gidilmedi. Bu da, Nolan’ın ve Warner Bros.’un filmi Temmuz ortasında gösterime sokma umutlarını halen yitirmediklerini; en azından, son dakikaya kadar vazgeçmeyeceklerini düşündürüyor. Tabii elbette, sinema salonları o tarihe kadar yeniden açılmış olursa… ABD’nin Georgia eyaleti valisi, iki gün önce, Trump’ın COVID-19 önlemlerini üç aşamada gevşetme planına uyarak, Mayıs başında sinemaların ve restoranların açılmasına izin vereceklerini belirtti. Bu plan hayata geçebilecek mi, veya hataya geçse bile nasıl bir karşılık bulacak veya diğer eyaletler bu anlamda Georgia’yı takip edecek mi, zaman gösterecek.

Indiewire yazarı Tom Brueggemann’a göre, Tenet’in vizyon tarihine sıkı sıkıya tutunması için sağlam sebepleri var:

  • Nolan’ın filmleri daha çok yetişkinlere yönelik ve Tenet de, bir stüdyonun “Sinema salonları geri döndü ve online film izleme deneyiminden farklı olarak sunduğumuz bu!” demesi için harika bir seçenek.
  • Birçok yönetmen pandemi sonrası ilk açılışı yapacak filmin başkasınınki olmasını tercih eder ama sinema salonu deneyiminin en büyük destekçilerinden biri olan Nolan, tam aksine bu görevi seve seve üstlenir; hatta böylece ‘mesleğin yüzü ve lideri’ olarak bayrağı Steven Spielberg’den devralması kolaylaşır.
  • Tenet, Warner Bros. ile Nolan’ın dokuzuncu işbirliği ve başka hiçbir yönetmen, stüdyo için onun kadar önemli değil.
  • Filmin, standart dijital versiyonu dışında 70mm, 35mm ve IMAX versiyonlarının da olması olması bekleniyor. Dünyanın birçok farklı noktasında çekilmiş; zaman yolculuğu, casus gerilimi ve savaş teması taşıyan bir film olarak, destansı tonu sinema salonu deneyimiyle iyice belirginleşecek bir proje. Bu nedenle “ya hep ya hiç” tipi bir yaklaşıma çok uygun bir yapım.
  • Sinema salonları Haziran’da açılsa bile, yeni filmler olmaksızın çoğu seyirci kolay kolay sinemaya gitmeyecektir. Diğer büyük yapımlardan önce sinema salonlarında yer almak, Tenet’in ülkedeki her salonda gösterilmesi anlamına gelecektir ve sosyal mesafeyi korumak adına yeterince boş koltuk da bulunacaktır. Pandemi sonrası sezonu açan film olmak, Tenet’in avantajına dönüşebilir.
  • Nolan her şeyin ‘büyük ve iddialı’ olanını sever. İyi eleştiriler ve iyi bir gişe bir yana, bir de ‘endüstriyi kurtaran film’e imza atmış olmak, tam da onun kalemi gibi duruyor.


Tenet
’in vizyon tarihine dek, önümüzde üç ay var. Temmuz ortasında dünyanın neye benzeyeceğini kestirmek neredeyse imkânsız. Bakalım ‘vizyon tarihinden vazgeçmeyen tek film’ olarak Tenet’in kaderi ne olacak ve elde ettiği sonuç endüstri açısından ne ifade edecek…

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.