Şu An Okunan
Yılmaz Güney Filmleri MUBI’de

Yılmaz Güney Filmleri MUBI’de

Seyyit Han

MUBI Türkiye, Yılmaz Güney sinemasına odaklanan bir seçkiyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 15 Ağustos’ta Seyyit Han‘la başlayacak seçkide toplam altı Yılmaz Güney filmi gösterilecek.

Dijital platform MUBI Türkiye, Ağustos ayında Türkiye sinemasının önde gelen isimlerinden Yılmaz Güney’e odaklanan bir seçkiye başlıyor. 1960’lı yılların Yeşilçam’ında “Çirkin Kral” olarak şöhrete kavuşan Güney’in bu imaja bir tür itiraz niteliğindeki yönetmen ve senarist kimliğini merkeze alan ‘Yılmaz Güney: Devrimci Sinema’ başlıklı program altı filmden oluşuyor. 15 Ağustos günü 1968 yapımı Seyyit Han (Toprağın Gelini) filmiyle başlayacak seçki kapsamında Aç Kurtlar (1969), Umut (1970), Ağıt (1971), Endişe (1974) ve Sürü (1978) filmleri de izlenebilecek.

1960’lı yılların sonundan itibaren oyunculuğu kadar yönetmen ve senarist kimliğiyle de tanınırlık kazanan Güney, özellikle Umut‘la birlikte Türkiye sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri hâline gelmişti. Aynı dönemde Latin Amerika’da ortaya çıkan Üçüncü Sinema akımına paralel biçimde sinemayı devrimci bir üretim aracı olarak gören ve bu doğrultuda filmler çeken Yılmaz Güney, sonraki kuşaklardan pek çok sinemacıyı da derinden etkilemiş bir isim.

Umut
Umut

15 Ağustos’ta Seyyit Han‘la başlayacak gösterimler 23 Ağustos’ta Aç Kurtlar‘ın ve 29 Ağustos’ta Umut‘un izlemeye açılmasıyla devam edecek ve diğer filmler de Eylül ayında izleyiciyle buluşacak. MUBI Türkiye‘nin ‘Yılmaz Güney: Devrimci Sinema’ başlıklı seçkisi, Türkiye sinema tarihinin bu önemli figürünün eserlerini güncel bir bakışla yeniden değerlendirmek için iyi bir fırsat sunuyor.


Yılmaz Güney sinemasının olmazsa olmaz beş özelliğini Övgü Gökçe’nin kaleminden okumak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.