Şu An Okunan
2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali

2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali

13-17 Kasım

Türkiye’de deneysel sinemaya adanmış ilk ve tek festival olan İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, ikinci yılında heyecan verici bir programla yoluna devam ediyor. 13-17 Kasım tarihleri arasında, Beyoğlu ve Kadıköy’de sekiz farklı mekânda gerçekleşecek festivalin programında otuz ülkeden 128 kısa ve uzun metraj film yer alıyor. Bu filmlerin neredeyse tamamı Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Aralarında dünya ve Avrupa prömiyerini yapacak olan filmler de var. Festival kapsamında pek çok panel, söyleşi, performans ve parti de düzenlenecek.

8mm ve 16mm analog filmlerden VHS kayıtlara, dijital filmlerden farklı teknikleri yansıtan animasyonlara büyük bir çeşitliliği yansıtan yarışma seçkisi, altı farklı kategoriden oluşuyor: Deneysel Uzun Metraj, Deneysel Kısa Metraj, Deneysel Belgesel, Deneysel Animasyon, Yeni Soluk, İlk Deney ve Müzik Videoları. Başkanlığını Home Movies – İtalyan Amatör Film Arşivi’nin kurucu direktörü Paolo Simoni’nin üstlendiği jüride, sanatçı, yönetmen ve akademisyen Terry Flaxton, Protocinema’nın kurucusu ve küratör Mari Spirito, SALT Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörü Fatma Çolakoğlu ve Altyazı yayın kurulu üyesi ve akademisyen Ayça Çiftçi yer alıyor. Ödüller 17 Kasım’daki kapanış töreninde sahiplerini bulacak.

Yarışma seçkisinin yanında festivalin önemli bir ayağını da, İstanbul Experimental Forum programı oluşturuyor. Bu program kapsamında 14 Kasım Perşembe günü 19:00’da Kadıköy Sineması’nda dünya prömiyerini gerçekleştirecek Luminous Void: Docudrama, işlerini İrlanda merkezli Experimental Film Society (Deneysel Film Topluluğu) çatısı altında bir araya getiren yönetmenlerin birbirinden ilginç üretim pratiklerini konu alan bir belgesel. Film, topluluğun kurucusu olan ve geçen yıl Phantom Islands’la Festival’in yarışmasında En İyi Uzun Metraj Film ödülünü kazanan Rouzbeh Rashidi’nin imzasını taşıyor. Türkiye’de ilk kez gösterilecek Moskova Treni (Il Treno va a Mosca, 2013) de, Forum programının dikkat çekici filmlerinden. Federico Ferrone ve Michele Manzolini’nin birlikte yönettikleri bu çarpıcı belgesel, İtalyan bir amatör sinemacı, berber ve idealist bir komünist olan Sauro Ravaglio ile arkadaşlarının Sovyetler Birliği’nde 1957’de düzenlenen Dünya Gençlik Festivali sırasında çektikleri görüntüleri, aynı zamanda Ravaglio’yla yapılmış röportajı bir araya getiriyor. Ravaglio ve ekibi sosyalizmin ideal işleyişine tanık olmak ve bunu belgelemek üzere yaptıkları Sovyet Birliği ziyareti sırasında bilakis sistemin aksayan yönlerine ve bir rüyanın sona erişine tanık oluyorlar. Belgeselin gösterimi, yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşecek.

Yine Forum programının bir parçası olan Panorama seçkisi, deneysel sinemanın farklı kültürlerdeki algılanma biçimleri üzerine düşünmek için fırsat sunuyor. Bu seçkide Alman Kısa Film Derneği (AG-Kurzfilm) Almanya’dan, Circuito Nomadica İtalya’dan, Tel Aviv ISFF İsrail’den, UltraCinema Meksika’dan ve Eye Filmmuseum Hollanda’dan deneysel sinema örneklerini seyirci karşısına çıkaracak. ‘Neden Bir Deneysel Film Arşivine İhtiyacımız Var?’ başlığı altında ise Türkiye’den Nazlı Dinçel, Sinan Güldal ve Lara Kamhi’nin filmleri gösterilecek.

Forum kapsamındaki ‘Deneyim Şarkıları’ isimli konuşma serisinde, kuantum teknolojilerinin sanat üretimini ne şekillerde etkileyeceği, buluntu görüntü, soyut sinema gibi pek çok cazip konu masaya yatırılacak. Konuşma serisi, aralarında Tan Tolga Demirci, Ali Akay, Zeyno Pekünlü, Terry Flaxton, Fulya Peker ve Chriss Meigh-Andrews’un bulunduğu sanatçı, teorisyen, akademisyen ve küratörlerin katılımıyla gerçekleşecek.

‘Genleşen Sinema’ başlığı altındaysa sinema pratiklerinin sınırlarını aşan etkinlikler seyirciyle buluşacak. Tetsuya Maruyama’nın yeni bir izleyici-sanatçı ilişkisinin peşine düştüğü ‘CINE間(MA)-Absence Triggered By A Third Body’ isimli performansı, Paulo Simoni’nin küratörlüğünü üstlendiği Amatör Sinema seçkisinin gösterimi ve Genleşen Arşiv Projesi’ne dair sunumu, Kathy Smith’in deneysel güzel sanatlar ve yeni medya teknolojileri üzerine yapacağı Genleşen Animasyon gösterimi ile konuşması, bu başlık altında toplanan özel etkinlikler.

2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali ana sponsoru olmaksızın, aralarında Hollanda ve İsrail Büyükelçilikleri, İtalyan Kültür Merkezi, SALT Araştırma Merkezi, Colored Giraffes, TN Yapım ve Asteros Yapım’ın da bulunduğu yirminin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleşiyor.

Gösterim mekânları ise şöyle: SALT, Vault34 Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Soho House Istanbul ve Kadıköy Sineması.

www.istanbulexperimental.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.