Şu An Okunan
Institut français Türkiye’de ‘Filmforum İstanbul: Iran at the Crossways’

Institut français Türkiye’de ‘Filmforum İstanbul: Iran at the Crossways’

20-22 Ocak

Goethe-Institut ve Orient-Institut İstanbul işbirliğinde hazırlanan, İran’ın kültürel dokusunun çok katmanlı yapısına ışık tutan bağımsız filmleri bir araya getiren ‘Filmforum İstanbul: Iran at the Crossways’ seçkisi 20-22 Ocak tarihleri arasında Institut français Türkiye’nin İstanbul şubesinde seyirciyle buluşuyor. Orient-Institut İstanbul’un üç güncel araştırma alanı olan ‘Müzikoloji’, ‘İnsan, Tıp ve Toplum’ ve ‘Din Çalışmaları’ ekseninde seçilen kısa film ve belgeseller, seyircileri kendi perspektiflerinden yola çıkarak yönetmenler ve bilim insanları arasındaki diyaloğa katkı sunmaya davet ediyor.

Programın ilk kısmı, belgesel film yapımcılığı pratiğinin farklı şekillerde İran’daki toplumsal değişim süreçlerine nasıl bağlı olduğunu tartışmaya açıyor. ‘İran’da Belgesel Filmler ve Toplumsal Değişim: Belgeleme, Eğitim ve Sanat Arasında Bir Konumlama’ adlı bölümde Fransız sinemacı ve etnolog Jean Rouch’un yönetimi, sanatsal vizyonu ve toplumbilimsel çalışmalarının İranlı genç sinemalar üzerindeki etkisini gözler önüne seren Mina Rad imzalı Farsça Hikâyeler, Jean Rouch İran’da (Contes Persans, Jean Rouch en Iran, 2019) ve İranlı belgeselciler Shirin Barghnavard, Firouzeh Khosrovani, Farahnaz Sharifi, Mina Keshavarz, Sepideh Abtahi, Sahar Salahshoor ve Nahid Rezaei’nin 1979 devrimi sonrası İran’daki gündelik yaşamı toplumda yasak kabul edilen konular üzerinden değerlendirdikleri Meslek: Belgeselci (Herfeh: Mostanadsaz, 2014) yer alıyor. 20 Ocak Perşembe günü yapılacak gösterimlere Mina Keshavarz ve Mina Rad’ın katılacağı bir panel de eşlik ediyor.

21 Ocak Cuma günü gerçekleştirilecek ikinci kısım, ‘Modified Hu(Man): Gelenekler, Kırılganlıklar ve Olası Gelecekler’ başlığında düzenleniyor ve beden modifikasyonu pratiklerini çıkış noktası kabul ediyor. Bu tür pratikler gelenek ve olası gelecekler eksenindeki ilişkisi toplumsal bir inşa olan cinsiyet normlarının çekişmesi üzerinden kurgulanırken bedensel müdahalelerin sosyo-kültürel kodlamaları ve bilim, sanat ve kültürdeki farklılaşan teknoloji algıları arasındaki ilişkiye dair soruları da beraberinde getiriyor. Gösterilecek filmler arasında, kendisini evlenmeye hazır hissetmesine karşın dış görüntüsünden memnun olmayan ve bir dizi tıbbi müdahaleye hazırlanan bir erkeği odağına alan Nima Mahdian imzalı Stepfather’s Legacy (2015) başı çekiyor. BIO.FICTION Bilim Sanat Filmleri Festivali programından dört kısa filmi de konuk eden seçki, bu filmler vesilesiyle seyircinin ileri teknolojilerin toplumsal etkileri üzerine düşünmesine fırsat tanıyor. ‘Modified Hu(Man)’, ‘Bilim, Sanat ve İletişim: Kesişimlerde Buluşmak’ adlı bir panele de ev sahipliği yapıyor.

Günün ikinci yarısında ‘Beden ve Tinsellik: Zorhane’nin Musikî ve Fiziksel Geleneği’ adlı başka bir gösterim programı yer alıyor. Federico Spinetti imzalı Zurkhaneh: The House of Strength – Music and Martial Arts of Iran (2010) adlı filmin gösterimini Dr. Lloyd Ridgeon tarafından yapılacak bir sunum ve Dr. des. Kamyar Nematollahy’nin katılacağı bir söyleşi takip ediyor. Zurkhaneh müzik, dövüş sanatları icrası ve insan deneyimlerinin iç içe geçtiği, farklı bakış açılarından doğan bir hikâyeyi anlatıyor.

Sign

Seçki, kentte ve kırsal mekânlardaki dini pratiklerin yerel boyutlarına odaklanan ‘Yerler ve Yüzler: İran’da Gündelik Dini Hayat’ adlı programla kapanış yapıyor. Programda varoluşun ve dünya kurmanın maddi unsurlarının izini süren şu filmler yer alıyor: Fereshteh Joghataei imzalı How Green Was Our Valley (Che sar sabz bood dareh ma, 2009), Farzad Jafari imzalı Sign (2014) ve Nadie Jafari imzalı The Holy Bread (2008).

Seçkide yer alan filmler Türkçe altyazılı gösterilecek ve etkinlikteki konuşmalar sırasında Türkçe-İngilizce simultane çeviri desteği sağlanacak. Ücretsiz gerçekleşecek gösterimlere ‘Filmforum İstanbul: Iran at the Crossways’ etkinliğinin internet sitesi üzerinden kayıt yaptırarak katılmak mümkün. Program detaylarına aynı site üzerinden ulaşılabiliyor.

filmforum-iran.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.