Şu An Okunan
Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri

Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri

3-6 Aralık / İstanbul Modern Sinema

İlki geçen sene gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, bu sene çok daha zengin bir programla sessiz sinema örneklerini seyirciyle buluşturuyor. Canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilecek film gösterimlerinin yanı sıra, çeşitli panel ve sunumları da içeren seçkinin bu seneki teması ‘Modern Kadının Doğuşu’. Kino İstanbul tarafından düzenlenen, ev sahipliğini İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi’nin üstlendiği programa sessiz sinema üzerine çalışan kurumlar ve uzmanlar da katkıda bulunacak. Kurumsal ortakları arasında İtalyan sinemateği Cineteca di Bologna ve Hollanda’nın önemli sinema müzelerinden Eye Filmmuseum’un da bulunduğu festival, yeni keşfedilmiş ve restore edilmiş filmlerin seyirciyle buluşması açısından önemli bir yere sahip. Erken dönem sinemanın kendine özgü görselliğini ve serbest anlatı yapısını deneyimlemek isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat. Programda ‘Modern Kadının Doğuşu’ teması altında, kadının kamusal ve özel alandaki varlığını konu edinen filmlere yer veriliyor. Bu bölümde ABD’nin ilk kadın yönetmeni Lois Weber’in filmi Ayakkabılar (Shoes, 1916) ile sürrealist filmleriyle dikkat çeken avangard kadın yönetmenlerden Germaine Dulac’ın Denizkabuğu ve Papaz (La Coquille et le Clergyman, 1928) ve Gülen Kadın Beudet (La Souriante Madame Beudet, 1923) adlı filmleri dikkat çekiyor.

‘Star persona’sıyla öne çıkan kadın oyunculara yer verilen Diva Filmleri bölümünde ise, Lyda Borelli’nin oynadığı Şeytani Rapsodi (Rapsodia Satanica, 1917) ile Louis Brooks’un yer aldığı Güzellik Yarışması (Prix de Beauté, 1930) filmleri gösterilecek. Üst-orta sınıf kadınların bireysel dünyalarının ve özel alanda var olma çabalarının konu edinildiği bu filmlerin yanı sıra; toplumsal alanda mücadele veren kadınlara ait belgesel ve kısa filmler de programda yer alıyor. Geçen sene Şarlo karakterinin yüzüncü yılı anısına düzenlenen Sinemanın Öncülerine Saygı gösterimleri yine programda kendine yer buluyor. Bu sene Buster Keaton’ın doğumunun yüz yirminci yılı dolayısıyla Bir Hafta (One Week, 1920) izleyiciyle buluşacak.

Goethe-Institut İstanbul’un desteğiyle gerçekleşen Zamanın Ruhu/Zeitgeist bölümünde ise Almanya’dan yeni restore edilmiş dört filme yer veriliyor. Pembe Hayat KuirFest ortaklığıyla gösterilecek Diğerlerinden Farklı (Anders als die Andern, 1919) dönemin koşullarında var olmaya çalışan eşcinsel bir ilişkiyi konu ediniyor. Festivalde sessiz döneme ait renkli filmlerin yer aldığı Renkli Sessizler bölümünde, dünyanın ilk film şirketi Gaumont’un kuruluşunun yüz yirminci yılı vesilesiyle Vampirler (Les Vampires, 1915-1916) gösterilecek. Festivalin Osmanlı Görüntüleri bölümündeyse impara- torluk coğrafyasına ait çeşitli ülkelerden toplanmış hareketli görüntüler yer alıyor.

www.istanbulmodern.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.