Şu An Okunan
27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

9-16 Mayıs / Kült Kavaklıdere

Dünyanın dört bir yanından direnen, ilham veren ve dayanışmaya hayat veren kadınların hikâyelerine odaklanan filmleri izleyiciyle buluşturan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9 Mayıs’ta başlayacak programıyla 27’nci yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma niteliği taşıyan Uçan Süpürge, bu sene ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla’ temasıyla yola çıkıyor. Bir yenilik olarak geleneksel mekânına geri dönen festival Kült Kavaklıdere olarak kente yeniden kazandırılan Kavaklıdere Sineması’da düzenlenecek.

Türkiye ve dünya sinemasının son dönemde öne çıkan, ödüllü filmlerden örnekleri seyirciye sunan festival birçok ilk gösterime de ev sahipliği yapacak. Festivalin ‘Her Biri Ayrı Renk’ adlı bölümünde yer alan filmlere 2017 yılından bu yana FIPRESCI ödülü veriliyor. Seçkide yer alan sekiz film Britt Sørensen, Katharina Dockhorn ve Necla Algan’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Programda IDFA ve DokuFest gibi önemli belgesel film festivallerinden yolu geçen Nick Read ve Ayşe Toprak imzalı My Name is Happy (2022), Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde Toplu Performans Ödülü’ne layık bulunan João Salaviza ve Renée Nader Messora imzalı The Buriti Flower (2023), Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan Agnieszka Holland imzalı Green Border (2023), Berlinale’nin Encounters bölümünde Barış Film Ödülü kazanan Ruth Beckermann imzalı Favoriten, Toronto, Londra ve Chicago gibi birçok festivalde gösterilmesinin yanı sıra Filistin’in Oscar adayı olan Lina Soualem imzalı Bye Bye Tiberias, 2018’de çektiği Brotherhood adlı kısa film Oscar’a aday gösterilen Meryam Joobeur’un ilk uzun metrajı Who Do I Belong To, prömiyerini Altın Ayı için yarıştığı Berlinale’de yapan Margherita Vicario imzalı Gloria! ve Berlinale’nin Panorama bölümünde gösterilen Klára Tasovská imzalı I’m Not Everything I Want To Be filmleri yer alıyor.

Dahomey

Festivallerde beğeniyle karşılanan ödüllü yapımları bir araya getiren ‘Oyunbozanlar’ bölümünde Cannes’da ana yarışma gösterilen Alice Rohrwacher imzalı La Chimera (2023), Berlinale’de büyük ödül Altın Ayı’ya layık bulunan Mati Diop imzalı Dahomey, dünya prömiyerini Berlinale’nin Panorama seçkisinde yapan ve burada FIPRESCI ödülü kazanan Aslı Özge imzalı Faruk ve Berlinale’de FIPRESCI ve Ekümenik Jüri Ödülleri’ne layık bulunan Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha imzalı My Favourite Cake gibi yapımlar dikkat çekiyor. ‘Küçük Kadınlar’ bölümünde Cannes’da Eleştirmenlerin Haftası bölümünde gösterilmesinin yanı sıra Malezya’nın Oscar adayı olan Amanda Nell Eu imzalı Tiger Stripes (2023) öne çıkarken Nora El Hourch imzalı Sisterhood (2023), Malika Musaeva imzalı The Cage is Looking for a Bird (2023), ve Shuchi Talati imzalı Girls Will Be Girls ve Sarvnaz Alambeigi imzalı Maydegol filmleri de seçki kapsamında görülebilecek.

Festivalin bir başka bölümü ‘Benim Bedenim’ kadın olma hâllerine ve bedenle kurulan ilişkiye farklı açılardan yaklaşan filmlerden bir seçki sunuyor. Program hiçbir zaman evliliği düşünmediği için çevredekilerin önyargıyla yaklaştığı Etero’nun aşkı bulmasıyla sürüklendiği yol ayrımını anlatan Elene Naveriani imzalı Blackbird Blackbird Blackberry (2023), bebeği ölü doğan ve memelerinden gelen sütü bağışlamaya karar veren Robin’e odaklanan Stefanie Kolk imzalı Milk (2023) ve beklenmedik bir hamilelikle tüm planları altüst olan Lola’nın hikâyesini takip eden Liliana Torres imzalı Mamifera gibi filmlerden oluşuyor. LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren ‘Pembesiz Mavisiz’ seçkisinde ise her biri 2023 yılında çekilmiş üç film yer alıyor: Małgorzata Szumowska ve Michał Englert​ imzalı Women Of…, Carolina Markowicz imzalı Toll ve Sílvia Munt imzalı In the Company of Women.

Dargeçit

Türkiye’den kadın yönetmenlerin son iki senede çektiği filmlerinden bir seçki festivalin ‘Türkiye’den Kadın Filmleri’ bölümünde seyirciyle buluşuyor. Seçkide Altın Portakal’da En İyi Belgesel ödülü kazanan Berna Gençalp imzalı Kim Mihri? (2022), İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışması’nda En İyi Belgesel seçilen Berke Baş imzalı Dargeçit ve dünya prömiyerini 50. Würzburg Uluslararası Filmwochenende Film Festivali’nde yapan Özlem Çıngırlar’ın ilk uzun metrajı Kayıtsız filmleri yer alırken programın kısa filmlere ayrılan ayağında ise Burcu Görgün’ün Ruj (2022), Ezgi Ay’ın Maşallah! (2023), Yasemin Demirci’nin Onun Kalesinde (2023), Özge Uçar’ın Yolda (2023) ve Şirin Bahar Demirel’in Zarafet ve Şiddet Arasında (2023) filmlerini izlemek mümkün.

Festivalin ‘Özel Gösterimler bölümü İranlı şair Forough Farrokhzad’ın imzasını taşıyan tek film olmanın yanı sıra deneme film türünün ilk örneklerinden ve İran Yeni Dalga sinemasının öncüllerinden sayılmasıyla da önem taşıyan Ev Karadır‘ı (Khaneh siah ast, 1963) seyirciyle buluşturuyor. Programda yer alan diğer filmler ise şu şekilde: Pelin Esmer’in o yılki Cannes Film Festivali Cinefondation’a seçilen altı projeden biri olan ilk kurmacası 11’e 10 Kala (2009), Erden Kıral’a Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran Yük (2012), dünya prömiyerini Varşova Film Festivali’nde, Türkiye prömiyerini ise Altın Portakal’da yapan Reha Erdem imzalı Neandria (2023) ve Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde dünya prömiyerini yapmasının ardından İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film’e verilen Altın Lale’yi kazanan Ayşe Polat imzalı Kör Noktada (2023).

Ev Karadır

Festival kapsamında her sene sinemada kadının emeğinin önemine dikkat çekmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek adına ödüller veriliyor. Uçan Süpürge’de bu yıl oyuncu Hatice Aslan’a Onur Ödülü, oyuncu Tülin Özen, yönetmen Ayşe Polat ve yapımcı Nida Karabol’a Bilge Olgaç Başarı Ödülü, oyuncu Deniz İlhan’a da Genç Cadı Ödülü verilecek. Ödüller festivalin 9 Mayıs’taki açılış töreninde sahiplerine sunulacak.

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye ve gösterim takvimine festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

ucansupurge.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.