Şu An Okunan
Adèle Haenel 12 Yaşında Sette Cinsel Saldırıya Uğradığını Açıkladı

Adèle Haenel 12 Yaşında Sette Cinsel Saldırıya Uğradığını Açıkladı

Fransız oyuncu Adèle Haenel, 2002 yapımı Şeytanlar filminde yönetmen Christophe Ruggia’nın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı.

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la Jeune Fille en Feu, 2019) ve Deri Ceket (Le Daim, 2019) filmleriyle son zamanlarda ön planda olan Fransız oyuncu Adèle Haenel, Şeytanlar (Les Diables, 2002) filminin yapım sürecinde ve sonrasında yönetmen Christophe Ruggia’nın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıkladı. Mediapart dergisine verdiği söyleşide Haenel, kendisi on iki yaşındayken başlayan cinsel saldırıların üç yıl kadar sürdüğünü ifade etti. Bu dönemde Ruggia, 36-39 yaşları arasındaydı. Kendisi karşı çıktığı hâlde Ruggia’nın pek çok kez ona dokunduğunu ve öptüğünü söyleyen Haenel, cinsel saldırıların filmin setinde, yönetmenin evinde ve film festivalleri için yapılan yolculuklarda da devam ettiğini belirtti.

Suçlamaların ardından Christophe Ruggia, Mediapart’a bir açıklama mektubu gönderdi. Mektupta, Haenel’in iddialarının iftira niteliğinde olduğunu söyleyen Ruggia, suçlamaların hiçbirini kabul etmedi Haenel’le aralarında sadece profesyonel bir ilişki olduğunu ileri sürdü. Ruggia, Adèle Haenel’in açıklamalarının yayımlanmasının ardından, yıllarca yardımcı başkanlığını da üstlendiği Yönetmenler Birliği’nden (Société des réalisateurs de films) atıldı.

Christophe Ruggia

Adèle Haenel, Michael Jackson’la ilgili çocuk istismarı iddialarını konu alan Leaving Neverland (2019) belgeselinden etkilendiğini ve Ruggia tarafından uğradığı cinsel istismarı açıklama kararını bu filmin verdiği cesaretle aldığını söyledi. Artık bu tip davranışları mümkün kılan suskunluğun bir parçası olmak istemediğini ifade eden Haenel ayrıca, hukuk sisteminin bu gibi olayları görmezden geldiğini belirtiyor ve herhangi bir yasal işlem başlatmayı düşünmüyor.

Haberi yayınlamadan önce olayla ilgili altı aylık bir araştırma yapan Mediapart, yaklaşık otuz kişiden olay hakkında görüş almış ve Ruggia’nın inkâr ettiği cinsel istimara dair ciddi kanıtlara ulaşmış. Bu kanıtlardan en öne çıkanı, Ruggia’nın Haenel’e gönderdiği aşk mektupları olarak gösteriliyor. Görüş bildiren kişiler arasında Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin yönetmeni Celine Sciamma ile Ruggia’nın yönettiği In Turmoil (Dans la Tourmente, 2011) filminin yapımcılarından Bertrand Faivre de yer alıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.