Şu An Okunan
“Cezalandırıcı” Weinstein’e 23 Yıl Ceza

“Cezalandırıcı” Weinstein’e 23 Yıl Ceza

New York’taki mahkemede iki farklı cinsel saldırı suçuyla yargılanarak hüküm giyen Oscarlı yapımcı hakkında, yakında Los Angeles’ta da bir başka dava başlayacak.

Hollywood’da “Cezalandırıcı” (The Punisher) lakabıyla anılan Harvey Weinstein, Çarşamba günü New York’ta sonuçlanan davada iki ayrı suçtan toplam 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oscarlı yapımcı, birinci derecede cinsel saldırıdan 20 yıl, üçüncü derecede tecavüzden ise üç yıl ceza aldı. 67 yaşındaki Weinstein’in avukatı geçtiğimiz günlerde, müvekkilinin sağlık durumunu ve film endüstrisine katkılarını öne sürerek, mahkemeden beş yılı aşmayan minimum ceza talebinde bulunmuştu. Oscarlı yapımcı hakkında, yine iki ayrı cinsel suça dayalı olarak, önümüzdeki günlerde Los Angeles’da da bir başka dava başlayacak.

New York’taki karar duruşmasına Weinstein tekerlekli sandalye ile getirilirken, iki davacı ve Sopranos oyuncusu Annabella Sciorra dahil dört tanık salona birlikte geldi ve içeri girerken alkışlandı. Weinstein’in birinci derecede cinsel saldırı suçu işleyerek (2006 yılında zorla oral seks yaparak) mağdur ettiği yapım asistanı Miriam Haley’nin mahkemede okunan beyanatında şu sözler yer aldı: “Weinstein benim yalnızca bir kadın ve bir insan olarak onurumu zedelemekle kalmadı, kendime olan güvenimi ve inancımı da yok etti.” Haley ayrıca, başka kadınların da benzer tacizlere maruz kaldığından habersiz halde travma yaşarken yalnız hissettiğini de belirtti ve “başka insanlara tecavüz eden insanların” bedel ödemesinin zamanının geldiğini söyledi.

Weinstein ise mahkemeye seslendiği konuşmasında pişmanlığını dile getirerek kadınlarla ilişkilerinde “kafası karmaşık” davranmış olduğunu ima etti: “Erkeklerin bütün bu konuda kafası karmaşık… Bu durum için gerçekten pişmanlık duyuyorum, bunu kalbimin derinliklerinde hissediyorum. Farklı gerçeklerimiz olabilir.”

Çok sayıda kadına tecavüz etmekten suçlu bulunan bir başka ünlü isim olan Bill Cosby 2018’de, Weinstein’in aldığından çok daha hafif bir cezaya, on yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı. #MeToo hareketiyle özdeşleşen Weinstein davasının sadece sinema ve eğlence sektöründe değil, toplumun tüm katmanlarındaki benzeri durumlarda yeni bir ahlaki ve hukuki örnek teşkil edeceği düşünülüyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.