Şu An Okunan
Weinstein Suçlu Bulundu: 25 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Weinstein Suçlu Bulundu: 25 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Harvey Weinstein davasında sanığın suçlu bulunması üzerine, bugüne dek Weinstein tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığını açıklamış olan pek çok ünlü aktris, #MeToo hareketiyle yükselen kadın dayanışmasına ilişkin kutlama mesajları yayınladı. Rose McGowan kararı “kolektif iyileşmemiz adına dev bir adım” olarak nitelerken, Miro Sorvino “Adaletin başlangıcı. Daha fazlası gelecek, kız kardeşlerim,” dedi.

Harvey Weinstein’in cinsel saldırı ve tecavüz suçlarıyla yargılandığı dava, on iki kişilik jürinin beş gün süren görüşmelerinin ardından sonuçlandı; Amerikalı film yapımcısı suçlu bulundu. Weinstein “basit cinsel saldırı ve tecavüz” ile “ağır taciz” suçlarından hüküm giyerken, müebbet hapis ile sonuçlanabilecek “nitelikli cinsel saldırı ve tecavüz”den beraat etti. 25 yıla kadar hapsi istenen Weinstein’in cezası, 11 Mart’ta açıklanacak. Dava boyunca mahkeme salonuna yürüteçle gelip giden yapımcının, karar açıklandığında “Ben masumum,” demeye devam ettiği öğrenildi.

Harvey Weinstein’i cinsel suçlarla itham etmiş olan onlarca ünlü isim ise sosyal medyada, #MeToo hareketiyle yükselen kadın dayanışmasına ilişkin kutlama mesajları yayınladı. Weinstein’in zorba kişiliğinin ifşa edilmesinde ilk ve çok önemli roller üstlenen Rose McGowan ve Ashley Judd da bu isimler arasındaydı. McGowan kararı “kolektif iyileşmemiz yolunda dev bir adım” olarak nitelendirirken; Judd, Weinstein’e karşı ifade veren kadınları övdü: “Her yerdeki kızlara ve kadınlara bir kamu hizmeti yaptınız.” Weinstein tarafından defalarca taciz edildiğini, cinsel ilişkiye girmeyi reddettiği için ünlü yapımcı tarafından “kara liste”ye alınarak kariyer yolunun tıkandığını (başka pek çok kadın gibi) daha önce açıklamış olan Miro Sorvino’nun Twitter mesajı ise şöyleydi: “Adaletin başlangıcı. Daha fazlası gelecek, kız kardeşlerim.”

Bir dönüm noktası
Bugüne dek Weinstein tarafından çeşitli boyutlarda cinsel taciz veya saldırıya uğradığını açıklamış olan kadınlar arasında, Annabella Sciora’dan Angelina Jolie’ye, Gwyneth Paltrow’dan Rosanna Arquette’e, Kate Beckinsale’den Asia Argento’ya, Uma Thurman’dan Salma Hayek’e kadar çok sayıda Hollywood oyuncusu bulunuyor.

Kardeşi Bob ile birlikte 1979 yılında Miramax şirketini kuran Weinstein’in yapımcı olarak kariyeri, Steven Soderbergh’in Seks Yalanları’nın (Sex, Lies, and Videotape, 1989) dağıtımını, Quentin Tarantino’nun Ucuz Roman’ının (Pulp Fiction, 1994) yapımcılığını üstlenmek gibi hamlelerle yükselişe geçmişti. Bağımsız filmler için geniş bir pazar yaratan şirket, pazarlamadaki ustalığıyla giderek Oscar adayları ve kazananlarının belirlenmesinde başlıca güç oyuncularından biri haline gelmiş; Weinstein Aşık Shakespeare’in (Shakespeare in Love, 1998) yapımcılarından biri olarak En İyi Film Oscar’ı kazanmıştı.

Harvey Weinstein davası ve sonucu, sadece sinema dünyasında değil, sosyal hayatın pek çok alanında, sömürüye dayalı güç ilişkilerine yönelik yükselmekte olan kitlesel itirazlar adına, önemli bir dönüm noktası teşkil ediyor. İlk kez, “bu denli” yüksek profilli (ve “beyaz”) bir erkek, cinsel zorbalıkları sebebiyle yargılanarak hüküm giyiyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.