Şu An Okunan
Miyazaki ve Weinstein Karşı Karşıya Gelirse

Miyazaki ve Weinstein Karşı Karşıya Gelirse

Cinsel saldırı ve tecavüz suçlarından 23 yıl hüküm giyen yapımcı Harvey Weinstein, yönetmenleri filmlerini kısaltmaya zorlamasıyla da nam salmıştı. Vaktiyle bu zorbalık derecesindeki ısrarlara direnebilenlerden biri Studio Ghibli olmuştu.

Indiewire’den Zack Sharf’ın haberine göre, 1996 yılında Studio Ghibli’nin filmlerinin ABD’deki gösterim hakları için Disney’le anlaşmasının ardından, o dönemde Disney’in alt birimlerinden Miramax’ın başında olan Harvey Weinstein da bu ilişkinin bir parçası olmaya başlamıştı. Filmleri kısaltmaları yönünde yönetmenlere yaptığı baskılarla tanınan Weinstein’ın cinsel saldırı suçları o yıllarda henüz ifşa edilmemişti. Weinstein’in pek çok yönetmenin arkasından kurguya karıştığı duyulduğundan, Studio Ghibli yöneticilerinin, “filme dokunmak yok” notuyla yapımcıya bir samuray kılıcı gönderdiği bile söyleniyordu. Hayao Miyazaki’nin de filmlerinin kesinlikle kısaltılmasını istemediği biliniyordu.

Weinstein, her şeye karşın, Prenses Mononoke’nin (Mononoke-hime, 1997) 135 dakikalık süresini 90 dakikaya indirmesi için Studio Ghibli’ye ve Miyazaki’ye baskı yapmayı tercih etti ve bu sektörde bir daha iş yapamayacakları yönünde tehditler savurdu.

1996-2011 yılları arasında Studio Ghibli’nin uluslararası anlaşmalarına bakan yönetici Steve Alpert’in efsanevi animasyon stüdyosunda geçirdiği 15 yılı anlatan anı kitabıyla birlikte bu olay da yeniden gündeme gelmiş oldu. Ghibli’nin Disney ile yaptığı anlaşmaya eklettirdiği maddeler Weinstein’in filmlere dokunmasını engellemişti. Miyazaki, 2010’da The Guardian’a verdiği bir röportajda, Weinstein’i kastederek “onu yendim” diyecekti.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.