Şu An Okunan
Hans Zimmer’den Otomobil Soundtrack’i

Hans Zimmer’den Otomobil Soundtrack’i

Gladyatör’den Dunkirk’e sayısız Hollywood filminin görkemli müziklerine imza atan Oscarlı besteci Hans Zimmer, şimdilerde bir elektrikli otomobilin yapay sesi üzerinde çalışıyor.

Dunkirk (2017), Yıldızlararası (Interstellar, 2014), Başlangıç (Inception, 2010), Sherlock Holmes (2009), Gladyatör (Gladiator, 2000), İnce Kırmızı Hat (The Thin Red Line, 1998), Aslan Kral (The Lion King, 1994)… Akademi Ödülleri’nde toplam on adaylığı, bir de Oscar’ı bulunan Hans Zimmer, Hollywood işi film müzikleri deyince, akla gelen ilk isimlerden biri. Zimmer şimdilerde bambaşka türde bir müzik projesiyle meşgul: BMW’nin tamamen elektrikli ilk otomobilinin ses tasarımını yapıyor. Yeni Bond filmi No Time to Die’ın müziklerine son dokunuşlarını yaparken bir yandan da bu çalışmasına başlamış olan Zimmer, New York Times’da yayımlanan söyleşisinde, vardığı noktayı şöyle özetliyor: “Asla bitmedi, daima bir deney. Estetik olarak hoşa giden ve sakinleştirici etkisi olan bir ses yaratmaya çalışıyoruz; bir anlamda, ‘yol öfkesi’nin tersini.” Elektrikli otomobil üreten firmaların böyle bir çalışmaya ihtiyaç duymalarının sebebi, ABD’de yayaların, bisikletçilerin ve görme engellilerin güvenliği açısından tüm elektrikli araçların yapay bir sese sahip olmasını şart koşan yasa. Zimmer, bir otomobil soundtrack’i yaratmakla ilgili deneyimini, ses eklemekten çok sesleri azaltmakla ilgili bir süreç olarak tanımlıyor. “Çok fazla bilgi, dikkat dağıtıcı olacaktır. Büyük sanat eserlerine bakarsanız, onları büyük yapanın genellikle sadelik olduğunu görürsünüz.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.