Şu An Okunan
İyi Bir ‘Yerdeniz’ Uyarlaması İzleyebilecek Miyiz?

İyi Bir ‘Yerdeniz’ Uyarlaması İzleyebilecek Miyiz?

Ursula K. Le Guin’in altı kitaplık Yerdeniz serisinin fantazya severler için ayrı bir yeri vardır. Hayalî bir diyardaki bu büyüme hikâyesini, sıradan bir ‘kahramanın yolculuğu’ öyküsü gibi gözüken anlatıyı kendine has duyarlıklarla örer Le Guin. Onun kurduğu diyarda büyü yapmak doğayla hemhal olmaya, rüzgârın dilinden anlamaya denk düşer. Le Guin, insanın kendi gölgesiyle barışmasına ve çevresindeki doğanın kuvvetini kabul etmesine dair hem naif hem de girift bir mesel anlatır bu kitaplarda. Harry Potter dahil pek çok popüler kültür anlatısında onun yarattığı bu diyarın etkileri hissedilir.

Halen milyonlarca okur tarafından iştahla okunan romanlar henüz hak ettiği bir beyazperde uyarlamasına kavuşamadı. Hayao Miyazaki’nin oğlu Gorô Miyazaki’nin 2006 yılında çektiği animasyon, serinin ilk dört kitabından esinlenmişti. Studio Ghibli yapımı film ne yazık ki Le Guin evreninin duygusunu vermekten çok uzaktı. 2004’te Le Guin’in de metnine katkıda bulunduğu televizyona uyarlama denemesi de yine fazla ses getiremeden unutuldu gitti.

Gorô Miyazaki imzalı animasyondan

Sinefillerin en sevdiği yapım şirketi haline gelen A24 tarafından duyurulan haber bize iyi bir Le Guin uyarlaması izlemek konusunda yeniden umut verdi. Derinin Altında (Under the Skin, 2013), Ex Machina (2014), The Witch (2015), The Lobster (2015), Ay Işığı (Moonlight, 2016), The Florida Project (2017) ve Midsommar (2019) gibi filmlerle bağımsız sinema takipçileri için her filmi merakla beklenen bir yapım şirketine dönüşen A24, Yerdeniz serisinin televizyona uyarlanacağını duyurdu. Gece Vurgunu‘nun  (Nightcrawler, 2014) yapımcısı olan Jennifer Fox projenin mimarı konumunda. Fox, dizi projesi için izni Le Guin’in ölümünden önce yazardan almış ancak projenin hayata geçirilmesi için epeyce bir süre beklemesi gerekmişti.

Bu iddialı projeye dair henüz elimizde fazla bir bilgi yok. Şimdiden Ged rolünü kimin oynacağına dair spekülasyonlar yapabilir; Game of Thrones gibi Ortaçağ gündelik yaşamından esintiler taşıyan kasvetli ve “gerçekçi” tonlara sahip fantazya anlatılarından çok farklı bir tona sahip olan bu masalsı kitapların nasıl bir doku tutturularak ekrana yansıyacağını hayal etmeye başlayabiliriz.

İlüstrasyon: Rasoul Shafeazadeh

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.