Şu An Okunan
John Waters’a Göre 2021’in En İyi Filmleri

John Waters’a Göre 2021’in En İyi Filmleri

John Waters

Kendine özgü ‘yılın en iyileri’ listeleriyle birkaç senedir dikkatleri üzerine çeken John Waters, ‘2021’in En İyi Filmleri’ni seçti. Listenin zirvesinde Leos Carax’ın son filmi Annette yer alıyor.

Gerek sanatsal üretimin farklı alanlarına açılan çok yönlü dünyası gerek sıradışı kişiliği gerek pek çoğu kült statüsündeki filmleriyle sinema dünyasının nevi şahsına münhasır ikonlarından John Waters’ın yıl sonu listeleri de oldukça meşhur. Yönetmenin farkını burada da ortaya koymaktan çekinmediği ve birçok listeye adım dahi atamamış pek çok yapımı öne çıkarabildiği listenin geçen yılki bir numarası Tyler Cornack imzalı Butt Boy‘du. John Waters geçtiğimiz gün ‘2021’in En İyi Filmleri’ listesini de açıkladı. Waters’a göre yılın en iyi filmi Leos Carax imzalı Annette‘ti. Yönetmen Artforum adlı ABD’li güncel sanat dergisi için hazırladığı ve seçtiği filmlere dair kısa tanıtımlar da paylaştığı listesinde izleyicilere Annette‘i yalnız izlemeleri tavsiyesinde bulundu.

Annette
Annette

John Waters’ın listesinde Ahmir “Questlove” Thompson’ın ABD’deki siyah kültürü için büyük önem taşıyan 1969 Harlem Kültür Festivali’nin hikâyesine odaklanan belgeseli Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Gaspar Noé’nin dünya prömiyerini Cannes’da yapan son filmi Vortex yer aldı. Waters, Noé’nin bir önceki uzun metraj filmi Climax‘i 2018’in en iyi filmi seçmişti. Kuir sinemadan belgesele, büyük yönetmenlerin yeni filmlerinden deneysel yapımlara uzanan listeyi her zaman olduğu gibi bir keşif listesi olarak da görmek mümkün.

Yakın zamanda ‘Liarmouth: A Feel-Bad Romance’ adını taşıyan ilk romanını yayımlamaya hazırlanan John Waters’ın ‘2021’in En İyi Filmleri’ listesinin tamamı şu şekilde:

  1. Annette (Yön: Leos Carax)
  2. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (Yön: Ahmir “Questlove” Thompson)
  3. Vortex (Yön: Gaspar Noé)
  4. France (Yön: Bruno Dumont)
  5. The Most Beautiful Boy in the World (Yön: Kristina Lindström ve Kristian Petri)
  6. Mandibles (Yön: Quentin Dupieux)
  7. Red Rocket (Yön: Sean Baker)
  8. The Tragedy of Macbeth (Yön: Joel Coen)
  9. Saint-Narcisse (Yön: Bruce LaBruce)
  10. The Onania Club (Yön: Tom Six)

Listenin tamamına ve John Waters’ın filmler hakkındaki sunuş yazılarına Artforum’un internet sitesi üzerinden İngilizce olarak ulaşmak mümkün.


Diğer ‘2021’in En İyi Filmleri’ listeleri için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.