Şu An Okunan
Noah Baumbach, Don DeLillo’nun Beyaz Gürültü’sünü Sinemaya Uyarlıyor

Noah Baumbach, Don DeLillo’nun Beyaz Gürültü’sünü Sinemaya Uyarlıyor

Noah Baumbach, güncel edebiyatın önemli isimlerinden Don DeLillo’nun başyapıtı Beyaz Gürültü’yü sinemaya uyarlıyor. Netflix yapımı olacak filmin başrollerinde Greta Gerwig ve Adam Driver yer alacak.

Son olarak 2019 yılında Marriage Story filmiyle izleyiciyle buluşan ABD’li yönetmen Noah Baumbach’ın yeni filminden detaylar belli olmaya devam ediyor. Filmin Netflix yapımı olacağı ve başrollerinde Greta Gerwig ve Adam Driver‘ın yer alacağı daha önce açıklanmıştı. Son olarak sektörel gelişmeleri takip eden Production Weekly tarafından açıklanan bilgilere göre Gerwig ve Driver’ın filmde yer alacağı kesinleşirken filmin takip edeceği hikâyeye dair de detaylar belli olmaya başladı. Buna göre Baumbach, yeni filminde Don DeLillo’nun sevilen romanı ‘Beyaz Gürültü’yü (White Noise) sinemaya uyarlayacak.

İlk olarak 1985 yılında yayımlanan ve post-modern edebiyatın başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen ‘Beyaz Gürültü’, aynı zamanda güncel edebiyatın büyük isimleri arasında sayılan Don DeLillo’nun adını geniş kitlelere duyurduğu çalışması olarak biliniyor. 1987 yılında The National Book Award ödülünü de kazanan romanda ailesiyle birlikte küçük bir Amerikan kasabasında yaşayan bir öğretim görevlisinin endüstriyel bir felaket sonrası yaşadıkları konu ediliyor. Roman özellikle DeLillo’nun satirik öğeleri kendine has nükteli diliyle birleştiren üslubu ve modern zamanların tüketim kültürüne attığı dehşetli bakışla dikkat çekmişti. ‘Beyaz Gürültü’nün sinema uyarlamasını daha önce Michael Almereyda yapmak istemiş ancak başarılı olamamıştı.

Don DeLillo

Noah Baumbach, şu ana dek özgün senaryosunu kaleme almadığı hiçbir kurmaca filme imza atmadı. Yönetmen, daha önce bir başka önemli güncel edebiyat yapıtı olan Jonathan Franzen imzalı ‘Düzeltmeler’i (The Corrections) HBO için uyarlamaya başlamış ancak oyuncu kadrosunda Ewan McGregor, Maggie Gyllenhaal, Chris Cooper ve Greta Gerwig gibi isimler bulunan dizi proje aşamasında iptal edilmişti. ‘Beyaz Gürültü’ Noah Baumbach’ın seyirciyle buluşan ilk roman uyarlaması olacak.

Filmin daha önce Şubat ayında başlayacağı açıklanan çekimlerinin ise Haziran ayına ertelendiği duyuruldu. ‘Beyaz Gürültü’nün ilk olarak ne zaman gösterileceği belirsizliğini korurken kariyerinin ilk yıllarından itibaren Amerikan bağımsız sinemasının yıldızlarından birisine dönüşen Noah Baumbach’ın yeni filminin son yıllarda birçok kez olduğu gibi ödül sezonunda iddialı olması bekleniyor. Yönetmenin son filmi Marriage Story geçtiğimiz sene altı dalda Oscar adaylığı kazanmış ve Laura Dern filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştü.

‘Beyaz Gürültü’ Türkiye’de Handan Balkara çevirisiyle Siren Yayınları tarafından 2018 yılında basıldı.

Kaynak: The Film Stage

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.