Şu An Okunan
SİSAY’dan Başka Sinema-BluTV İşbirliğine Tepki

SİSAY’dan Başka Sinema-BluTV İşbirliğine Tepki

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) Başkanı İrfan Demirkol, Başka Sinema-BluTV ortaklığıyla henüz vizyona girmemiş filmlerin dijital ortamda yayınlanmasına tepki gösterdi.

Başka Sinema ile BluTV, sinema salonlarının belirsiz bir süre için kapalı kalacağı Koronavirüs döneminde yapacakları işbirliğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Anlaşma gereği, normal şartlarda sinemalarda vizyona girmesi planlanan Başka Sinema filmleri BluTV programına dâhil edilecek ve ‘Kirala ve İzle’ sistemiyle 19.90 TL ücret karşılığında izlenebilecek.

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği Başkanı İrfan Demirkol ise vizyona girmemiş filmlerin dijital platformlarda gösterilmesinin sinema salonlarına faydadan çok zarar getireceğini ve filmlerin korsan piyasasına düşmesini kolaylaştıracağını ifade ediyor. Bu yöntemin önünde yasal anlamda da engellerin bulunduğunu ileri süre Demirkol’un açıklamasının tam metni şöyle:



SİSAY başkanı İrfan Demirkol

Evin salonu ‘Bekleme Odası’

Sinema salonu ‘Muhteşem Güzellik’tir.

Koronavirüs sinema sektörünü de derinden etkiledi. Üretim durdu. Setler, stüdyolar, sinema salonları  kapandı. Film ve dizi çekimlerine paydos. Senarist, yönetmen, oyuncu, yapımcı, dağıtımcı, kameraman, kurgucu, sesçi, set çalışanı, stüdyo çalışanı, altyazıcı, gişeci, büfeci, makinist, reklamcı, sosyal medyacı bir milyona yakın, belki de daha fazla sinema sanatçısı/çalışanı işsiz kaldı.

Krizle birlikte vizyon tarihleri belirsiz ertelenen sinema filmleri, sinemaların açılacağı günü bekliyorlar. ABD, Çin, Fransa gibi ülkelerde yapımcılar, bu süreçten en çok etkilenecek sinema salonlarının yaralarını hafifletmek için çareler arıyorlar. Yeni filmlerini ‘sinema salonlarından’ önce ‘dijital platformlara’ özellikle vermiyorlar. Kendi ayaklarına kurşun sıkmıyorlar. Arşivlerindeki filmler onlara yetiyor zaten.

Gönüllü ya da sokağa çıkma yasaklarıyla #EvdeKal’an sinemaseverler günlerini TV ve dijital platformlarda ‘sinemalarda vizyonunu tamamlamış’ istedikleri filmleri seyrediyorlar.

Vizyon filmlerinin kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda ne zaman yayınlanacağına yapımcı, dağıtımcı ve sinema salonları birlikte karar verirler. Bu yasalarla düzenlenmiştir. Bu süreler Türkiye’de; ücretli yayın yapılanlarda 5 ay, ücretsiz yayın yapılanlarda 6 aydır. Ki, bu süreler dünyadaki en kısa sürelerdendir. Bu süreler geçmeden filmler dijital ortamlarda yayınlanamaz ve umuma iletilemez. (22.10.2019/30926 sayılı yasa)

Sinemalar kapandıktan sonra, bazı yapımcı ve dağıtımcılar koronavirüs salgınını gerekçe göstererek SİSAY-Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’nden bu 5/6 aylık sürelerin öne alınmasını ya da vizyon tarihleri açıklanmış filmlerin direkt dijital platformlarda yayınlanmalarını talep ettiler.

Bu durumun, hem yasal hem de etik olmadığını gerekçeleri ile anlattık. Böcek Yapım ve BKM anlayış gösterdi. Ama ne yazık ki, Başka Sinema ısrarla yayını savundu.

Başka Sinema, sinema salonlarında mart, nisan, mayıs aylarında göstereceği filmleri iptal ederek, #BaşkaSinemaSalonda ismiyle BluTV’de tek filmi 19.99 TL’den göstermeye karar verdi. Ertesi gün korsanının çıkacağını bile bile. Salonlara faydadan çok zarar vereceğini bile bile. Salonların, açıldığında bu filmleri göstereceğini bildiği halde.

Ne kadar öldürücü olsa da, sosyal devlet anlayışını, dayanışmayı bizlere hatırlatan koronavirüs yok olacak. Sinema salonları ‘Bir Gün Mutlaka’ açılacaktır. Sinemaseverler arkadaşlarıyla, dostlarıyla, aileleriyle el ele, kol kola sinemaları dolduracaklardır.

İrfan Demirkol – SİSAY (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) Başkanı

Bekleme Odası, Zeki Demirkubuz (2003)

Muhteşem Güzellik, Paolo Sorrentino (2013)

Bir Gün Mutlaka, Bilge Olgaç (1975)



 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.