Şu An Okunan
Time’a Göre 2010’ların En İyi Dizileri

Time’a Göre 2010’ların En İyi Dizileri

Time dergisi, geride bırakmaya hazırlandığımız 2010’ların en iyi 10 dizisini sıraladığı listeyi yayınladı.

Listeyi yapmak için baz alınan koşullardan biri, dizilerin en az iki sezon yayın yapmış olması. Kronolojik sıraya göre hazırlanan listede ilk karşımıza çıkan dizi Mad Men (2007-2015). 1960’ların New York’unda geçen dizi, bir reklam ajansında geçenleri tarihsel olaylara değinerek anlatıyor. The Sopranos (1999-2007) ile büyük başarı yakalayan Matthew Weiner’ın yaratıcısı olduğu Mad Men ilk sezonundan bu yana pek çok ödülün de sahibi oldu.

Listenin ikinci sırasında Enlightened (2011-2013) yer alıyor. Laura Dern’in canlandırdığı Amy Jellico’nun hayatında yaşadığı değişimi anlatan dizi iki sezon devam etti.

Yetişkinlere hitap eden animasyon dizisi BoJack Horseman (2014 -) son on yılın en iyilerine adını yazdıran bir diğer yapım. 90’lı yıllarda ünlü bir televizyon yıldızı olan BoJack Horseman’in yirmi yıl sonraki halini anlatan dizi, Hollywood’a alaycı bakış açısının yanı sıra kahramanına dair ilginç kişisel detaylarla öne çıkıyor.

Listenin devamında Halt and Catch Fire (2014-2017) yer alıyor. Dizi, 1980’li yıllarda kişisel bilgisayarların gelişimi ve internetin ortaya çıkışıyla başlayan teknolojik devrimi konu ediniyor. İnternetin ve teknolojinin gücünü vurgulayan dizi dört sezon devam etti.

Tom Perotta’nın ‘Kalanlar’ (The Leftovers) adlı kitabından uyarlanan The Leftovers (2014-2017) dünya nüfusunun yüzde ikisinin bir anda ortadan kaybolmasının ardından geride kalanların hikâyesi üzerine kurulu. Bir zamanların gözde dizisi Lost (2004-2010) ile benzerlik gösteren dizide bir grup insan bu sıra dışı olayın psikolojik etkileriyle başa çıkmaya çalışıyor.

Listenin devamında Better Call Saul (2015-) yer alıyor. Dizi, Breaking Bad’in (2008-2013) karakterlerinden Saul Goodman’in “Saul Goodman’e dönüşmeden önceki” hikâyesini anlatıyor. Dizinin yaratıcısı yine Breaking Bad ile tanıdığımız Vince Gilligan.

Donald Glover’ın hem oyuncu kadrosunda bulunduğu hem de yaratıcılığını, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği Atlanta (2016-) son zamanların en beğenilen dizilerinden biri olarak listeye giriyor. Siyahların Amerika’daki temsili üzerine popüler kültürün içinden hayli ilginç işler yapan Glover’ın dizisi, akılda kalıcı sürreal sekanslara sahip.

Son zamanların en çok ses getiren dizilerinden Fleabag (2016-2019) de, bekleneceği üzere listede. Londra’da yaşayan, 30’lu yaşlarında bir kadının başta aşk, seks ve iş konularında yaşadıklarını ele alan dizinin ana karakterini, aynı zamanda serinin yaratıcısı olan Phoebe-Waller Bridge canlandırıyor.

Sürreal bir tarza sahip olan The Good Place (2016-), öbür dünyada var olan “İyi Yer”e yanlışlıkla gelen Eleanor’un hikâyesi.

Listenin son dizisi Twin Peaks: The Return (2017-). David Lynch’in yaratıcısı olduğu dizinin orijinali 1990-91 yıllarında yayınlanmıştı. Yirmi beş yılın ardından Twin Peaks kasabasında yaşanan cinayetin izini sürmeye devam eden dizi yeni sezonuyla da eleştirmenlerden tam not aldı. TV dünyasının dışına taşan yapım 2010’ların En İyi Filmleri listelerinde de kendine sıklıkla yer buldu.

Kaynak: Time

 

Altyazı’da ayrıca:

2010’ların En İyi Filmleri

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.