Ve Sonra Dans Ettik’e Gürcistan’da Homofobik Protesto
Gürcistan’da halk dansları topluluğundaki genç bir erkeğin eşcinselliğini keşfetmesinin öyküsünü anlatan ve bu yılın en sevilen bağımsız filmlerinden biri olan Ve Sonra Dans Ettik (And Then We Danced), 8 Kasım’daki Gürcistan prömiyeri öncesinde ülkedeki radikal sağ gruplar ve Ortodoks Kilisesi’nin öfkesini üzerine çekmiş durumda. Filmin çekildiği Tiflis’teki ilk gösterimi için satışa çıkarılan beş bin biletin sadece on üç dakika içinde tükendiği belirtilirken, seyirciler saldırıya maruz kalmakla tehdit ediliyor.
Gürcü asıllı İsveçli yönetmen Levan Akin’in imzasını taşıyan ve En İyi Uluslararası Film dalında bu yıl İsveç’in Oscar adayı olan filmin popülaritesi, homofobik görüşlerin yanı sıra göçmenlik ve İslam karşıtı yaklaşımlarıyla da bilinen, ‘Gürcü Yürüyüşü’ (Georgian March) isimli aşırı muhafazakâr grubun tepkisine yol açtı. Öte yandan, IndieWire’ın haberine göre, kısa bir süre önce üst düzey bir rahibin kimi diğer üst düzey görevlilerin reşit olmayanlar da dahil erkeklerle cinsel ilişkiye girdiğini iddia etmesi ile kendi içinde bir çalkantı yaşamış olan Gürcü Ortodoks Kilisesi, filmi Gürcü ve Hıristiyan değerlerini küçümsemeye yönelik bir girişim olarak nitelendirdi.
Türkiye’de ilk kez Filmekimi ve Ayvalık Film Festivali’nde gösterilen Ve Sonra Dans Ettik’in yönetmeni Akin, Altyazı’nın Kasım-Aralık sayısı için Ayvalık’ta Engin Ertan’a verdiği röportajda, filmin çıkış noktasının, tam da Gürcistan’daki endişe verici homofobik saldırılar olduğunu anlatıyor. Film Türkiye’de 15 Kasım’da vizyona girecek.