Şu An Okunan
Zafer, Acı ve Zafer’in

Zafer, Acı ve Zafer’in

İspanya’nın en önemli ulusal sinema ödülleri Goya’larda Pedro Almodóvar’ın otobiyografik filmi, En İyi Film dahil yedi kategoride birinci seçildi. Acı ve Zafer’i, beş ödülle Alejandro Amenabár’ın While at War’u takip etti.

Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, iki dalda Altın Küre adaylığı alan ve yaklaşmakta olan Akademi Ödülleri’nde de iki adaylığı bulunan Acı ve Zafer (Dolor y gloria), 34. Goya Ödülleri’nde aday gösterildiği on altı daldan yedisinde ödülün sahibi oldu. 2019 İspanya sinemasının değerlendirildiği gecede En İyi Film seçilen Acı ve Zafer, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo’da Pedro Almodóvar’a, En İyi Erkek Oyuncu’da ise (aynı dalda Cannes’da da kazanan) Antonio Banderas’a ödül getirdi. Almodóvar’ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar (Mujeres al borde de un ataque de “nervios”, 1988), Annem Hakkında Her Şey (Todo sobre mi madre, 1999) ve Dönüş (Volver, 2006) filmleri de En İyi Goya’sının sahibi olmuştu.

İspanya, 1936
Fiziksel sağlık sorunlarının yanında geçmişe yönelik kalp ağrılarıyla cebelleşen ve içinde bulunduğu yaratıcılık krizinden çıkmaya çalışan ünlü bir yönetmeni anlatan Acı ve Zafer, aynı zamanda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Julieta Serrano), En İyi Kurgu (Teresa Font) ve En İyi Orijinal Müzik (Alberto Iglesias) dallarının kazananı oldu. Filmde yönetmenin annesini canlandıran Penélope Cruz’un aday olduğu En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde ise, 1936’nın İspanya’sında geçen The Endless Trench’te (La trinchera infinita), askeri darbe sonrası ölüm emriyle aranan bir adamın onu korumak için her şeye hazır karısını oynayan Belen Cuesta kazandı.

The Endless Trench

Sefiller’e ve Buñuel Animasyonuna Ödül
Geçen sene bakışını İspanya’nın faşizmle savaş yıllarına çeviren bir başka yapım da, Alejandro Amenabár’ın Hollywood yapımı suç gerilimi Korku Terapisi’nden (Regression, 2015) bu yana çektiği ilk uzun metraj olan While at War’du (Mientras dure la guerra). 1936 yılının son gününde, Franco karşıtlığı sebebiyle bulunduğu ev hapsindeyken ölen ünlü Bask düşünür Miguel de Unamuno’nun kendisiyle ve idealleriyle yüzleştiği son dönemini anlatan While at War, aday gösterildiği on yedi daldan, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Eduard Fernandez) ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı (Carla Pérez de Albeniz) dahil beşinde ödülün sahibi oldu.

34. Goya Ödülleri’nde En İyi Avrupa Filmi ödülünü Lady Ly imzalı Sefiller (Les Misérables) alırken; Salvador Simó’nun, Luis Buñuel’in Ekmeksiz Toprak’ı (Las Hurdes, 1933) çekiş öyküsünü anlattığı Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (Buñuel en el laberinto de las tortugas) En İyi Animasyon seçildi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.