Şu An Okunan
18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

Kiraz Çiçekleri ve Şeytanlar

16 Mart-10 Mayıs

Bu yıl on sekizincisi düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali yirmi bir ülkeden toplam kırk yedi filmi izleyiciyle buluşturacak, ayrıca panel ve atölyelerle Türkiye’nin yedi farklı kentini ziyaret edecek. 16 Mart’ta başlayan festivalin İstanbul’daki gösterimleri Fransız Kültür Merkezi ile Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nin yanı sıra, Sinebüs aracılığıyla kentin altı köyünde gerçekleştirilecek. Filmmor daha sonra sırasıyla Bodrum, Antalya, Mersin, Yalova ve Adana’ya uğrayacak, 10 Mayıs’ta Diyarbakır’da son bulacak.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde bu sene ‘Hak Odaklı Sinema’ başlıklı özel bölüm dikkat çekiyor. Kadınların hak taleplerini gündeme getiren, hak ihlallerine vurgu yapan filmleri bir araya getiren bölüm kapsamında Chieko Yamagami’nin Japonya’da istihdamdaki cinsiyet eşitsizliğine odaklanan belgeseli Direnen Kadınlar (Women Who Persist, 2017), dünyanın farklı yerlerinden feminist aktivistlerin deneyimlerini bir araya getiren Sharmeen Obaid-Chinoy imzalı Fundamental: Aslolan Mücadele (Fundamental. Gender Justice. No Exceptions), Susanna Lira’nın Brezilya eski devlet başkanı Dilma Rousseff ile eski cezaevi arkadaşlarına odaklanan Kız Kulesi (Torre das Donzela) ve Meryem Benm’Barek’in ataerkil toplumlarda kadınların evlilik dışı çocuk sahibi olma hakkına odaklanan Sofia izlenebilecek. ‘Hak Odaklı Sinema’ kapsamında ayrıca Ahu Öztürk, Helena Ignez, Meltem Cumbul, Nur Sürer ve Melek Özman’ın katılımıyla bir panel de düzenlenecek.

‘Cins-iyet-ler’ bölümünde Céline Sciamma imzalı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin (Portrait de la Jeune Fille en Feu) yanı sıra Joanie Wind’in At Çizerek Büyüyen Kızlar (Girls Grow Up Drawing Horses), Anja Franziska Plaschg ile Loan Gavriel’in İtalya ve Bu Sular (Italy & (This is) Water) ve Anna Karín Lárusdóttir’in XY filmleri izlenebilecek. Usta yönetmen Dorris Dörrie’nin Kiraz Çiçekleri ve Şeytanlar (Kirschblüten & Dämonen) filmi de bu bölümde ilk kez Türkiyeli izleyiciyle buluşacak.

Festivalin ‘Kadınların Sineması’ bölümünde Eylem Kaftan’ın ilk uzun metrajı Kovan, İpek Efe’nin kısa filmi Da Capo, Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi 13+’sı ve Burcu Aykar’ın Ablam’ının yanı sıra Callisto Mc Nulty imzalı Delphine ve Carole (Delphine and Carole Insoumuses) de dikkat çekiyor. Bu bölümde yer alan Cevher (Extratos) ve Kendi Işığındaki Kadın (A Mulher da Luz Própria) filmlerinin yönetmeni Sinai Sganzerla ile Fakir’in yönetmeni Helena Ignez, aynı zamanda festivale konuk olarak da katılacaklar.

‘Feminist Bellek’in bu yılki konuğu, sinema tarihinin ilk kurmaca filmlerini yapan yönetmen ve yapımcılardan Alice Guy-Blaché. Film gösterimlerinin yanı sıra Alice Guy-Blaché’nin Anlatılmamış Hikâyesi (Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché, 2018) belgeseli de Filmmor kapsamında izlenebilecek.

Hak Odaklı Sinema ve Sinemanın Sanatkârları panelleri, Türkiye ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması Konferansı, Hikâye Anlatıcılığı Atölyesi gibi çeşitli etkinliklerin düzenleneceği Filmmor’un on sekizinci yaşındaki sloganı “Eşit hak, alan, ücret, telif lütuf değil, hediye değil; kadınların hakkı!” Filmmor kapsamında tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz.

filmmor.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.